Започнаха опитите по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб

от БНТ
12:03, 28.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Започнаха опитите по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су".

Към обяд два катера от Варненското пристанище опитаха да издърпат кораба на заден ход. В този час операцията е прекратена заради скъсано въже.

По-рано беше изтеглен и специалният кран, който прехвърли азотните торове от кораба на специална баржа.

Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на торовете. Появи се видео в социалните мрежи, на което се вижда как греблото, което пренася азотната тор, буквално я изсипва в морето.

Видео показва как азотни торове от заседналия кораб се изсипват в морето

Изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров каза за БНТ, че машината, която трябвало да пакетира азотните торове се е развалила и затова те са били прехвърляни със специално гребло. Петров каза, че във водата са попаднали едва 100-200 кг азотни торове и няма опасност за околната среда или опасността не е толкова голяма.

На специалната баржа бяха натоварени около 200 тона азотни торове. Баржата се отправи към пристанище Варна в изключително лоши метеорологични условия. Когато достигнат, азотните торове ще бъдат задържани, докато турският корабособственик не плати сумата, която държавата е похарчила, за да спаси кораба му.

От "Вера Су" са извадени също около 8 000 литра гориво и отпадни води. Те ще бъдат закарани на специален пункт, където ще бъдат унищожени. В момента на борда на кораба има около 3000 литра гориво, необходимо, за да работят агрегатите. Той не може да бъде изтеглен от влекачите, а трябва да включи на задна скорост, за да излезе в открито море.

Екоминистърът спря разтоварването на кораба „Вера Су“

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Латвиец без сериозен опит ще свири ЦСКА - Будьо/Глимт в Лигата на конференциите
Латвиец без сериозен опит ще свири ЦСКА - Будьо/Глимт в Лигата на конференциите
"Изправи се БГ! Ние идваме!" се регистрираха за парламентарните избори
"Изправи се БГ! Ние идваме!" се регистрираха за парламентарните избори