НОВИНИ

Собственици на фирми се озоваха на свободния пазар за електроенергия в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 28.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на фирми от Русе сигнализираха, че от електроразпределителното дружество са променили клиентските им номера без да бъдат уведомени, че са прехвърлени на "свободния пазар". Някои от тях са получили 2-3 пъти по-високи сметки, а други са останали без ток, защото не са разбрали, че имат електроенергия за плащане. От електроразпределителното дружество отговориха, че от 1 юли всички фирми е трябвало да излязат на "свободния пазар".

Пред централата на електроразпределителното дружество в Русе имаше опашка от възмутени собственици на фирми. Една от тях е Катя Иванова. Дошла е тук с надеждата да получи информация защо са спрели тока в магазина ѝ.

"От Енерго Про дойдоха, дръпнали са шалтера без предупреждение, нямаме имейл, нямаме абсолютно никаква информация, че са променени абонатните номера. На всичко отгоре сега ще трябва да плащаме неустойка за това, че сме изключени", заяви Катя Иванова, собственик на магазин.

Елена Маринова чака, за да разбере защо има толкова голяма сметка за ток и откога абонатният номер на магазина ѝ е сменен. Преди няколко дни ѝ се обадили от централа във Варна, че ако не си плати сметката от 302 лева в рамките на 24 часа, ще ѝ прекъснат тока.

"Казвам, че не съм получила уведомление за това, че съм минала на свободния пазар – казват ми "Ами, госпожо, имате нов клиентски номер". Отидох, заплатих си новата фактура от 302 лева и получавам SMS преди 2 дни, че сметката ми за този месец е 1040 лева. Потреблението ми е едно и също, не знам с колко процента е това увеличение, но това просто е убийствено", допълни Елена Маринова.

Диана Израел пък се пита защо за жилището, в което живее, трябва да плаща промишлен ток.

"Получих имейл, с който трябва да се прехвърля на свободен пазар на тока. Имотът е апартамент, който се води на името на фирма, но не се ползва като офис или място за производство, а се ползва за живеене. И последната фактура, която дойде като сметка, беше в размер на 125 лева за месец август, като предходната сметка е била 24 лева. Не знам по каква причина едно жилище може да бъде таксувано като място за производство", добави Диана Израел.

От енергоразпределителното дружество отговориха, че всеки потребител може да премине към битови цени, ако отговаря на условията за битови клиенти.

Обясниха още, че според Закона за енергетиката от 1 юли фирмите е трябвало да минат на свободния пазар. И много преди крайния срок всички техни клиенти, които не са променяли адресната си регистрация или телефон, са били уведомени с писмо или SMS, според това как те самите са избрали да получават съобщения. А клиентските номера са променени, защото по служебен път е сменен доставчикът. Но този отговор не удовлетвори Елена Маринова.

"Бях минала на свободния пазар, но в един момент се оказа, че на свободния пазар токът е по-скъп, отколкото на регулирания пазар. Свободен пазар, регулиран пазар, местят ни от едно място на друго. Явно някой пак се е облагодетелствал за сметка на нашия гръб", каза още Елена Маринова.

От електроразпределителното дружество казаха още, че и сега клиентите на т.нар. "доставчик от последна инстанция", който служебно им е определен, могат да изберат фирма от свободния пазар.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Манчестър Юнайтед по погрешка отнели сезонния билет на свой фен
От Манчестър Юнайтед по погрешка отнели сезонния билет на свой фен
САЩ постави България в четвърта категория - висок риск от пътуване заради COVID-19
САЩ постави България в четвърта категория - висок риск от пътуване заради COVID-19