Министър Личев издаде принудителна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Вера Су"

от БНТ
12:21, 28.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Екология
Слушай новината

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея, от заседналия във водите на Черно море кораб „Вера Су“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Вера Су“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето.

Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от Министерството на околната среда и водите. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, проведена късно вчера в БД „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки.

Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от Морска администрация, който екоминистерството одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 1600 машини
ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 1600 машини
Стойчо Младенов: Не съм искал да обидя никого
Стойчо Младенов: Не съм искал да обидя никого