НОВИНИ

Лято, есен или зима - какво време ни очаква?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 28.09.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Лято, есен или зима - какво предстои?

След няколко дни с типично летни температури ни очаква съществено захлаждане. Причината - по-студен въздух, който ще прониква в страната от изток-североизток и след температури около 30 градуса, в петък, първият ден от месец октомври, почти в цялата страна няма да има стойности над 20 градуса.

Очакват ни проливни валежи в следобедните часове.

След няколко слънчеви дни, през нощта на много места, включително и в София, валя. И днес ще има превалявания от дъжд, главно в Западна и Централна България, като на повече места и по-интензивни ще са валежите след обяд и вечерта. Ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще продължи да прониква по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23 градуса, в София – около 20 градуса.

И през нощта, и през утрешния ден, над цялата страна ще бъде по-често облачно. Ще духа слаб до умерен североизточен, а в Югозападна България - югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, а максималните - между 16° и 21°. Ще вали главно в западната половина от страната, като по-значителни количества се очакват в Югозападна България, където е възможно и да прегърми.

И по Черноморието облачността ще е значителна, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 19 - 20°. Температурата на морската вода е 20 - 21°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

С валежи от дъжд, по високите части - от сняг, ще е времето в планините. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по най-високите части - от запад. Максималните температури ще се понижат още и в курортите ще бъдат между 7 и 14 градуса.

Захлаждането ще продължи и на Балканите, където също ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд.

Сравнително хладно ще бъде и в повечето райони на Източна Европа, на места със сутрешни мъгли. Значителна ще бъде облачността и в страните от Централна Европа, също и на Скандинавския полуостров, и на много места там ще превали. Слънчево време ще преобладава на Пиренеите.

У нас и в близките дни ще е по-често облачно. Слаби превалявания ще има само на отделни места, главно в Южна България и по Черноморието. Дневните температури ще са почти без промяна, но сутрин ще бъде все по-хладно, особено през почивните дни с минимални температури в по-голямата част от страната под 10°.

Автор: Ева Кикерезова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 спира феновете на Цървена звезда за мача срещу Лудогорец
COVID-19 спира феновете на Цървена звезда за мача срещу Лудогорец
КС: Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3 е противоконституционен
КС: Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3 е противоконституционен