НОВИНИ

КС: Мораториумът върху действията на кабинета Борисов 3 е противоконституционен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:35, 28.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, образувано по искане на 60 народни представители за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи и за задължително тълкуване на член от Конституцията на Република България по въпроса:

„Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?”.

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

2. Отклонява искането за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи (обн., ДВ, бр. 34 от 23.04.2021 г.) и прекратява производството по делото в тази му част.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лято, есен или зима - какво време ни очаква?
Лято, есен или зима - какво време ни очаква?
Пеп Гуардиола няма решение за нападението на ПСЖ
Пеп Гуардиола няма решение за нападението на ПСЖ