НОВИНИ

Румъния започва имунизация на ученици и учители

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:33, 31.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

От утре румънските ученици, учители и училищен персонал ще могат да се ваксинират в медицинските кабинети в училищата. Учебната година започва на 14 септември и властите дават тази ранна възможност за имунизация, за да може повече хора да са защитени преди да удари първият звънец. Румънците масово се надяват тази година да премине изцяло в присъствена форма на обучение.

Две седмици остават, докато учениците в Румъния влязат в клас. Засега - присъствено. Но за да не прекарат децата трета учебна година предимно пред екраните у дома, румънските власти започнаха кампания за активна ваксинaция и на учениците, и на техните учители.

Желаещите да се ваксинират могат да го направят в училищните медицински кабинети. Там, където няма такива, ще има мобилни пунктове, които ще идват след предварителна заявка. А ако наблизо има ваксинационен център, родители, деца и учители ще бъдат насочвани към него.

"За нас е много важно учебната година не просто да започне присъствено, но и да продължи така", каза Оана Николеску, директор на РЗИ Букурещ.

От юни ваксините са достъпни и за децата над 12 години.

До момента около 35 000 младежи на възраст между 12 и 15 са получили поне една доза. Това е едва 5% от общия брой ученици и в пъти по-малко от връстниците им на запад. По-голям е интересът при младежите от 16 до 19 години, една пета от тях са ваксинирани.

"Мисля, че всички сме длъжни да направим каквото можем, за да сложим край на пандемията. В крайна сметка това е просто една игла, не е чип от Бил Гейтс", каза 16-годишният Богдан.

"Искам да знам, че дори да се разболея, няма да прекарам тежък COVID. А пък и ще мога да пътувам по-лесно", каза 16-годишният Виктор.

Сред педагогическия персонал вече са ваксинирани над 185 000 души, но се очаква през следващите две седмици броят им да се увеличи. Учителите са сред професиите, изложени на висок риск от заразяване, сочи изследване.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтича срокът за ваксинация на медиците в Гърция
Изтича срокът за ваксинация на медиците в Гърция
Виктория Томова стартира тази вечер след полунощ в основната схема на US Open
Виктория Томова стартира тази вечер след полунощ в основната схема на US Open