НОВИНИ

Възможно е поскъпване на парното и тока от януари

Николай Минков
от Николай Минков
16:20, 31.08.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Енергийният регулатор готви драстично повишение на цените на тока и парното от Нова година, ако цената на газа продължи да се покачва на международните пазари. Това обяви председателят на регулатора Иван Иванов в парламентарната комисия по енергетика, която се събра заради опасността столичната Топлофикация да спре работа, след като от екоминистерството не удължиха разрешителното ѝ поради непокриване на екологичните стандарти.

Взаимни обвинения, нападки и прехвърляне на отговорност затова да се стигна до ситуацията, в която столичната Топлофикация да не е с продължено екологично разрешително за работа, след като е пропуснала сроковете за дерогация. На този фон изненадващо прозвуча изказването на председателя на КЕВР Иван Иванов, който обясни, че от септември няма да има нови цени на тока и парното, но не така стои въпросът след първи януари, когато може да очакваме драстично поскъпване.

Председателят на КЕВР обясни, че цената на газа е скочила с 20% през последните седмици на световните борси и продължава да се повишава. Той предупреди, че ако тази тенденция се запази, регулаторът ще бъде принуден да увеличи цените на тока и парното от нова година.

"В течение на следващите месеци ние следим ситуацията и към 1 януари ще се произнесем съгласно всичко, което се натрупа като цени до тогава", каза Иванов.

Кой e виновен столичната Топлофикация да стане без удължено разрешително след както от Министерството на околната среда са отказали да го продължат предизвика скандал в комисията.

Има ли опасност София да остане без парно и топла вода?

Министърът на околната среда обясни, че между 2017-а и юли 2021 г. Топлофикаиця е трябвало да предложи план за намаляване на вредните емисии чрез нови технология, но не го е направила.

"Нещо не започва да ми харесва характера на дискусията. Защото ние някакси прехвърляме от болната на здравата глава тематиката. Аз в началото казаха, че тази дискусия е трябвало да се води през 2017-а година", категоричен бе служебният еко министър Асен Личев.

Министърът на енергетиката обясни, че евентуално спирането на столичната Топлофикация ще подложи на риск енергийната система.

"Мрежата ще се натовари с едни допълнително 400 мегавата, които ще възникнат от нуждите за отопление на населението", каза Андрей Живков.

Шефът на "Топлофикация София" Александър Александров заяви, че ще атакува в съда отказа на екоминистерството да продължи разрешителното.

"Няма никаква опасност за спиране на парното при никакви обстоятелства. Конституционно е гарантирано с решение от 2010 г., че парното в София не може да спре при никакви обстоятелства. Всички столичани трябва да бъдат спокойни", увери Александър Александров.

Председателят на Комисията по енергетика предложи парламентът да задължи екоминистерството да удължи разрешителното на столичната Топлофикация за 36 месеца, в които дружеството да започне мащабна подмяна на горивните мощности с екологични. От ГЕРБ го подкрепиха.

"Задължава министъра на околната среда и водите и директора на Изпълнителна агенция по околна среда да предприемат всички необходими мерки и действия за продължаване функционирането на "Топлофикация София", каза Иван Хиновски от ИТН, председател на Комисията по енергетика.

"Това е единственото и разумно решение, към което можем да вървим и ви призовавам да се обединим около това", каза Теменужка Петкова, ПГ на ГЕРБ.

От БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" се обявиха против:

"Ние разбираме, че Топлофикация ще продължи да работи тази зима в нарушение на законодателството и на комплексното разрешително", каза Мая Манолова.

"Не е възможно 10 г. никой да не прави нищо, като разчита, че директивата ще е врата в полето", смята Александър Костадинов.

От ДПС предупредиха да не използват Топлофикация за партийни цели.

"Нито парното, нито топлата вода на София ще спре. По този начин още от сега да сме наясно, че популизма, който ще тръгне от тук нататък, леле-мале ще умрем от жега през зимата и от студ през, лятото няма да се случи", каза Рамадан Аталай.

Окончателното решение за съдбата на Топлофикация ще бъде внесено и обсъдено утре отново в енергийната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Личев: Не е отнето комплексното разрешително на "Топлофикация София"
Асен Личев: Не е отнето комплексното разрешително на "Топлофикация София"
ЦСКА обяви официално привличането на Калоян Кръстев
ЦСКА обяви официално привличането на Калоян Кръстев