НОВИНИ

Има ли опасност София да остане без парно и топла вода?

Николай Минков
от Николай Минков
18:16, 31.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Бизнес
Слушай новината

Има ли опасност столичната Топлофикация да спре и София да остане без парно преди зимата? Оказва се, че екоминистерството е отказало да издаде комплексно разрешително, което на практика блокира работата на столичното дружество.

Проблемът събра на заседание на парламентарната комисия по енергетика с участието на шефа на столичната Топлофикация, председателя на КЕВР, министъра на енергетиката и околната среда, ЧЕЗ и столичната община.

Топлоподаването за столичани не е застрашено, увери председателят на "Топлофикация София" Александър Александров, който заяви, че ще обжалва в съда решението на екоминистерството за непродължаване на комплексното разрешително за упражняване топлофикационната дейност и производството на електроенергия по комбиниран способ.

Точно върху този момент избухна скандалът в парламентарната комисия, доколко това е законно, защото е ясно, че всеки ден, в който България не отговаря на екоизискванията, държавата заплаща по 50 000 лв. за това, че не покрива еконормите.

В края сметка това е решение на столичната Топлофикация.

"Няма никаква опасност за спиране на парното при никакви обстоятелства. Конституционно е гарантирано с решение от 2010 г., че парното в София не може да спре при никакви обстоятелства. Всички столичани трябва да бъдат спокойни, както чухте и от г-н Иванов, цената определена от КЕВР, която е задължителна за нас, тя е такава каквато е. Не може да очаквате каквито и да било промени в тази посока", каза Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София".

Високите цени на природния газ могат да станат причина за ново поскъпване на тока и парното от първи януари, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

"На 1 януари, ние по необходимост, ако няма рязко изменение в посока намаляване на цените на природния газ на европейските газови хъбове, КЕВР ще коригира, както цената на електрическата, така и на топлинната енергия. В течение на следващите месеци ние следим ситуацията и към 1 януари ще се произнесем съгласно всичко, което се натрупа като цени до тогава", каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

Вижте повече от дискусиите в комисията ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли нов политически проект на служебните министри Петков и Василев?
Ще има ли нов политически проект на служебните министри Петков и Василев?
Последният американски военен напусна Афганистан
Последният американски военен напусна Афганистан