НОВИНИ

Родители протестираха пред МЗ с искане за присъствена учебна година

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:14, 31.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Дали учебната година ще започне присъствено все още е тема с много въпросителни. Служебният образователен министър проф. Николай Денков твърди, че желанието е за максимално присъствие на учениците в класните стаи. Родители излязоха на протест пред здравното министерство днес, за да поискат гаранции за присъствена учебна година.

Въпреки уверенията на образователния министър, че ще се направи всичко възможно според ситуацията да се осигури максимално присъствено обучение тази година, стотици родители излязоха пред здравното министерство с искане за гаранции, че този път децата им ще бъдат в класните стаи и няма да се стигне до дистанционно обучение, защото според тях то ощетява учениците и откъм социални умения, а и намалява успехът им.

Омбудсманът на България Диана Ковачева излезе с препоръка да се осигури психологическа помощ за учениците, независимо дали са онлайн или в присъствена форма, тъй като към нея са били изпратени редица сигнали от родители, които са останали разочаровани от дистанционното обучение през миналата учебна година.

Колона от родители тръгна към парламента, за да изчака среща със здравния министър. Именно към него са конкретните им искания.

"Че дистанционното обучение не е качествено, това никой не спори. Ама това не е големият проблем, големият проблем е, че наистина емоционално се осакатяват децата. Не сме от хората, които казват вирус няма, не трябва да има мерки - нужно е да бъдат пазени хората, но е нужно това да се случи в училище", каза Силвия Василева.

"Като че ли много други неща се правят, но не и да се помисли за децата", коментира Магдалена Абаджиева от гражданското обединение "Да запазим училището като средище на децата".

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обаче излезе през друг вход и не се срещна с родителите. Още преди тази неосъществена среща между здравния министър и родителите, оплаквания са стигнали и до омбудсмана.

Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена

Майките на учениците коментираха, че са изпълнени с притеснения, защото през миналата учебна година учениците се били в класната стая само 3 седмици, което е довело до стрес за тях, а и се отразило на успеха им.

"Как се учи дистанционно с първокласник, който нито може да чете, нито да пише? Учителката отказваше да включи камерата и учениците чуваха само един глас "Изпишете ченгелчето от горе надолу", каза една от майките.

"Всъщност оплакванията най-често са свързани с факта, че децата са разсеяни, немотивирани, депресирани, тревожни, а не рядко и агресивни", каза омбудсманът Ковачева.

Заради това омбудсманът настоява образователното министерство сериозно да помисли - как може да осигури психологическа подкрепа за децата.

Децата в детските градини няма да носят маски

"Мисля че е редно да има национална политика с мрежа от психолози във всички училища в цялата страна", каза тя. "И да могат проактивно преди самите деца да са потърсили помощ, да им окажат такава подкрепа", допълни Ковачева.

Само че в някои училища един психолог отговаря на стотици деца. А на някои места психолог дори няма. За училищния психолог Елена Мечева този момент е дежа вю.

"Ние говорим за същите неща. И като че ли няма една структурирана цялостна концепция за това какво трябва да се прави и какво трябва да се случва. Липсва консенсус, всъщност липсва диалог и всичко се прави много на парче", коментира тя.

И докато липсва конкретна политика в това отношение, за друго от просветното министерство взеха окончателно решение. Децата в детските градини няма да са задължени да носят маски.

"Това е една малка победа по пътя за да осигурим най-добрите условия за децата ни по време на тази тежка четвърта вълна", коментира Мирослав Боршош, зам.-кмет на София.

"Представете си едно 4-, 5-годишно или 6-годишно дете, което се храни по четири пъти на ден - каква хигиена поддържа? Представете си на какво заприличват още първия ден тези маски. Те не си ги сменят сами. Тоест той не е функционално и до някаква степен би застрашило здравето на децата", добави той.

Маските за учениците обаче остават задължителни, дори и във физкултурния салон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последният американски военен напусна Афганистан
Последният американски военен напусна Афганистан
Здравният министър: Ситуацията е под контрол
Здравният министър: Ситуацията е под контрол