НОВИНИ

Провал на разговорите: ДБ отказа диалог с БСП за третия мандат (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:54, 31.08.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

От "Демократична България" не се явиха на срещата с БСП и така преговорите между двете формации за излъчване на правителство с третия мандат се провалиха. Още след като получи третия мандат, Корнелия Нинова изпрати покани за разговори до партиите на протеста в опит да излъчат правителство, както и да постигнат съгласие за актуализация на бюджета. В неделя Нинова разговаря с "Изправи се БГ! Ние идваме!", а за утре е предвидена срещата с "Има такъв народ". А председателят на парламента Ива Митева обяви, че най-вероятната дата за първия тур на президентските изборите е 14 ноември.

В последният момент от "Демократична България" обявиха, че няма да участват в разговорите на БСП и не дойдоха на срещата. Според Нинова причината за провалената среща е разнобой в ръководството на ДБ. И обясни какво, според нея, означава неучастието на ДБ в разговорите. Смята, че те не искат редовно правителство, а нови парламентарни избори.

Второ, по-лошо, че не искат да започнем промяната на модела, за който хиляди граждани бяха на улицата и искаха тази промяна. Нито промяната на модела ГЕРБ може да започнем сериозно, нито промяна в съдебната система, нито в прокуратурата. Това правят в момента. Може би най-лошото за този конкретен момент е, че с отказа да дойдат на среща, отказват да разговаряме и за актуализация на бюджета, обясни Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

В отговор от "Демократична България" определиха активността на Нинова като предизборна, затова са решили да не участват в разговорите.

Няма повод за тази среща. Предвид, че БСП като мандатоносител, не пожела да водим предварителни разговори, предвид, че не могат да осигурят мнозинство в рамките на това НС. Както виждаме, организират други срещи. Явно, че БСП вече правят предизборна кампания, не искаме да бъдем част от тяхната предизборна кампания, смята Борислав Сандов, ПГ на "Демократична България".

"Изправи се БГ! Ние идваме!", които в неделя разговаряха с БСП, напомниха че няма да подкрепят правителство с третия мандат, ако това не направят ИТН и ДБ.

Бяхме абсолютно ясни, че всякакви заигравки за това, че е възможна подкрепата на кабинет без ДБ и без ИТН означава да се разчита на гласовете на ГЕРБ и на ДПС, което за нас е абсолютно неприемливо. Така че, не знам какви сметки си прави г-жа Нинова, заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Нинова на срещата с работодатели и синдикати: Опитваме се да постигнем разбирателство за бюджета

По-късно на среща с работодатели и синдикати Нинова обясни, че целта на срещите е да се постигне разбирателство за актуализацията на бюджета.

Синдикати и работодатели също смятат, че актуализацията е наложителна. Посочиха, че предложенията на служебното правителство може и да не са най-добрите, но са близки до максималното, което може да се постигне в сегашната ситуация.

Първи тур на президентските избори на 14 ноември?

А председателят на парламента Ива Митева увери, че в началото на другата седмица бюджетът влиза на второ обсъждане в комисиите, а след това и в пленарната зала. Смята, че може да се стигне и до спиране на часовника, но до 10 - 15 септември бюджетът ще бъде приет.

Митева обяви и преобладаващото желание за дата на президентските избори.

Мнозинството по-скоро се обединява около датата 14 ноември, тъй като трябва да има една седмица бонус за втория тур. И като че ли по-скоро вървим към 14 ноември.

Ива Митева уточни, че датата отново ще бъде обсъдена утре на председателски съвет и ако се постигне съгласие, веднага ще бъде включено в дневния ред за тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Ситуацията е под контрол
Здравният министър: Ситуацията е под контрол
Реал (Мадрид) спечели битката за подписа на Едуардо Камавинга
Реал (Мадрид) спечели битката за подписа на Едуардо Камавинга