НОВИНИ

ДАНС: Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Делян Пеевски

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:35, 31.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата не е позволила на ДАНС да оповести информация, свързана с бившия депутат Делян Пеевски относно санкциите по глобалния закон "Магнитски". Това стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия, която проверява действията на компетентните органи.

От ДАНС са получили информация за част от лицата, санкционирани по закона "Магнитски". Става въпрос основно за уведомления за съмнителни финансови операции. Те не съдържат данни за конкретни престъпления, уточниха от агенцията.

Пеевски е разпитан за санкциите по закона "Магнитски"

Активната информация за рисковите сделки е започнала да идва основно след 2 юни, когато списъкът "Магнитски", в който са още имената на бизнесмена Васил Божков и Илко Желязков, беше обявен публично. За тях също имало прокурорска забрана за изнасяне на информация заради течащи проверки.

Има образувано досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор е лицето, което има право да каже да може да се разгласи или не може да се разгласи, каза Станислав Станчев, заместник-председател на ДАНС.

Ако разглася тази информация аз ще бъда обект на прокуратурата. Тече разследване, досъдебно производство, допълни Станчев.

Тези институции просто са чакали. Те са стояли и са чакали. Според мен отговорността е на всеки един от контролните органи, които са по веригата. Това не е сериозно финансовото разузнаване да казва "ние тук докато не получим сигнал не действаме, каквото ни кажат, каквото сигнализират това действаме.", каза Надежда Йорданова, председател на временната парламентарна комисия "Магнитски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Победихме, благодарение на отборния ни дух
Мартин Стоев: Победихме, благодарение на отборния ни дух
Децата в детските градини няма да носят маски
Децата в детските градини няма да носят маски