НОВИНИ

Ленти със слънчогледи помагат на хора с аутизъм

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 31.08.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Специални ленти със слънчогледи помагат на хора със скрити увреждания да се чувстват по-комфортно на обществени места и показват на околните, че трябва да бъдат по-толерантни. Проектът е популярен в Европа, но все още не и у нас. Лентата се използва от хора или близки на хора с аутизъм, синдром на дефицит на внимание, деменция и други.

Като родител на дете с аутистични черти Виолета Лазарова често среща трудности с приемането му в обществото. Ходенето до магазина може да се превърне в истинско предизвикателство, а когато няма разбиране е още по-трудно.

"Доста родители те гледат сърдито и лошо, че детето ти не е възпитано, но просто впоследствие им обясняваш, че детето ти е специално, че няма при него правила и норми и не се съобразява с другите хора", разказва Виолета Лазарова.

Като знак за помощ за малки и големи със скрит проблем, през 2016 година служители на летище "Лондон Гетуик" започват да раздават зелената лента със слънчогледи. Тя показва, че човекът има нужда от повече разбиране и цели да избегне напрежението по време на пътуване. Днес лентата се носи по улиците на Великобритания и на различни обществени места като гари, летища, супермаркети.

"Когато разбрах за тези ленти много се зарадвах, защото те, според мен, са много дискретни, красиви, привличат вниманието и са нещо като светофар. В момента, в който се обясни на обществото за какво са, всеки знае като ги види за какво е", казва Мария Рачева-Тодоруц.

Мария и нейният син започват да носят зелената лента преди две години и срещат подкрепа от околните.

"Търпеливи са, любезни са, определено има ефект, аз съм много доволна, чувствам се по-сигурна, когато той я носи, как хората ще се държат с него", обяснява Мария.

"Нямам нищо против лентата. Знам, че е полезна за мен, защото хората ще знаят, че не трябва да ме съдят в случай, че направя нещо грешно", казва малкият Стефан.

Когато разбира за зелената лента със слънчогледи Виолета Лазарова харесва идеята много. Тя смята, че лентата ще ѝ бъде от полза, защото когато е извън своя кръг от хора често чува забележки за възпитанието на детето си.

"Може би в първия момент като те видят с такава лента, няма да реагират така, а ще се опитат да са по-толерантни към детето, да му кажат нещо, да му обяснят, защото те разбират всички тези деца, но просто не ги изразяват правилно своите емоции", разказва Виолета.

"Родителите на деца с аутизъм са скромни, не изискват някакво свръхспециално отношение, свръхособени грижи от обществото, но изискват разбиране и приемане", казва Владислава Цолова, председател на сдружение "Аутизъм Днес".

За да навлезе и у нас зелената лента, трябва да има информираност и открито говорене за проблема.

"Стигма от социализма е останала, че психичният проблем, психичното увреждане е ужас, срам за семейството, срам за обществото. Когато стартира тази кампания, все повече родители постепенно, то е като "предай нататък", ще се възползват като виждат колко по-лесно е да си с детето на обществено място и да получиш разбиране", обясни Цолова.

От сдружение "Аутизъм Днес" ще положат усилия идеята да се разпространи и се надяват да бъде приложена успешно и в България.

Репортер: Златина Младенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо се присъедини към националния отбор на Португалия
Роналдо се присъедини към националния отбор на Португалия
Костадин Костадинов: Настоящият парламент не може да излъчи правителство
Костадин Костадинов: Настоящият парламент не може да излъчи правителство