НОВИНИ

Здравният министър: Ситуацията е под контрол

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 31.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Здравният министър Стойчо Кацаров удължи срока на противоепидемичните мерки, но не ги промени съществено. Въпреки предложенията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който вчера поиска затягане на мерките, министър Кацаров твърди, че ситуацията в страната е под контрол. Той се ангажира, че всяко едно от предложенията на Кунчев ще бъде обсъдено и ако има основание, приложено.

Кога ще бъдат въведени нови мерки и какви ще са те - на този въпрос все още няма отговор.

Здравният министър уточни пред БНТ, че това най-вероятно ще стане ясно в следващите дни.

Днес д-р Кацаров е поискал становище от бизнеса за предложените от доц. Кунчев мерки. Имало е и среща с президента Румен Радев, който е бил информиран за епидемичната ситуация у нас. Продължават срещите и разговорите на експертно ниво.

В страната са заети около 1/3 от планирания капаците за лечение на ковид болни. И поради това ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника. Ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи, ще бъде направено в следващите дни. Високата смъртност е обратната страна на ниската ваксинация. Последното място по ваксинация, води до първо място по смътност, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена

Присъствено ли ще започне учебната година и при какви условия - това също все още се обсъжда.

Днес стана ясно, че за масово тестване в училищата ще се използват по-щадящи варианти и вместо секрет от носа, ще се взима от устата.

Имаме финансови разчети. Надяваме се те да бъдат осигурени максимално бързо. И тук се надявам и на вашето съдействие, защото осигуряването на общо количество тестове за педагози и друг персонал и ученици и младежи изисква много финансови средства, обясни проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.

Според министъра на образованието е важно да се постигне съгласие в обществото, без обаче това да е за сметка на децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители протестираха пред МЗ с искане за присъствена учебна година
Родители протестираха пред МЗ с искане за присъствена учебна година
Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена
Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена