Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Условна присъда за Румен Овчаров

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 22.06.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Сигурност и правосъдие
условна присъда румен овчаров
Слушай новината

Апелативен специализиран наказателен съд отмени присъда на Специализиран наказателен съд по НОХД № 1635/2019 г. и вместо нея постанови нова, с която призна подсъдимия Румен Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК, от която са настъпило значителни щети в размер на „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправда за разликата до 24 455 474,80 лв.

На основани чл.54 от НК на подсъдимия Овчаров е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години, чието изпълнение е отложено за срок от четири години.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност в органите на държавната власт за срок от три години.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Овчаров е лишен от правото да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от три години.

Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната за невиновна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 вр. чл.26 ал.2 от НК от която са причинени щети в размер на 28 174 082,08 лв.

Със същата присъда подсъдимият Пламен Евтимов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Мини Бобов дол“, е признат за виновен за извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 2 681 733,30 лв., като го оправда за разликата до 29 151 145,18 лв.

На основани чл.54 от НК на подсъдимият Евтимов е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години, чието изпълнение е отложено за срок от четири години.

На основание чл.37 ал.1 т.6 от НК подсъдимият Евтимов е лишен от правото да заема ръководна длъжност в държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от три години.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК подсъдимия Евтимов е лишен от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от три години.

- присъдата е постановена с особено мнение на съдия Румяна Илиева;

- с присъдата на АСНС са отхвърлени изцяло предявените по делото граждански искове.

Съдия Илиева е докладчик по делото и в особеното си мнение подчертава, че делото трябва да бъде върнато за отстраняване на множество процесуални нарушения.

Според нея обвиненията не са ясни и по този начин е нарушено в значителна степен правото на защита на подсъдимите.

Адвокат Васил Василев, защитник на Румен Овчаров коментира, че присъдата е уникална. Според него Овчаров е осъден защото като министър не е упражнил контрол мини "Бобов дол" да събере свои дългове.

Василев коментира, че законът не вменява такива задължения на министрите. Освен това дружеството е осъдило длъжника си за задълженията.

Василев отбеляза още, че като министър Овчаров е бил принципал на 250 дружества. Според Овчаров с изявленията си, че присъдата на Специализирания наказателен съд е пример за правосъдие, председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев е оказал натиск върху въззивния съдебен състав и е нарушил презумпцията за невиновност.

По тази причина Василев ще заведе дело в съда в Страсбург. Присъдата ще бъде обжалвана пред ВКС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение срещу мъжа, намушкал 22-годишен в тролей 9
Повдигнаха обвинение срещу мъжа, намушкал 22-годишен в тролей 9
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините
Стартира кампания за популяризиране на COVID ваксините