НОВИНИ

Установиха огнище на птичи грип във ферма и в хасковско село

В животновъден обект се отглеждат около 39 950 птици

птичи грип кокошка
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
22:09, 27.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на птичи грип във ферма в с. Криво поле, община Хасково, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Вирусът на Инфлуенца А е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на селото. В него се отглеждат около 39 950 птици. Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, се допълва в съобщението.

Фермата е засегната за четвърти път от птичи грип през последните години. За последно това стана на 21 октомври миналата година, когато бяха умъртвени 19 000 пернати.

Преди дни случай на птичи грип бе регистриран във великотърновското село Дебелец. Там ще бъдат умъртвени близо 400 000 кокошки носачки, а яйца, фуражи и торове ще бъдат унищожени.

Агенция за храните откри огнище от птичи грип и с. Мало Конаре, област Пазарджик. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на селото. В животновъдният обект се отглеждат около 171 000 кокошки носачки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Монтана постигнаха победи във волейболния елит при мъжете
Левски и Монтана постигнаха победи във волейболния елит при мъжете
Само два дни преди местните избори - какво взриви напрежението около машинното гласуване
Само два дни преди местните избори - какво взриви напрежението около машинното гласуване