НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Уникалните биопродукти на Кремиковския манастир

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:32, 30.04.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Утре в навечерието на Великден предаването "Европейци" ще ви пренесе в светата обител на Кремиковския манастир. Място, което привлича хора от цял свят с уникалната си история и красива природа. Как изглежда манастирското стопанство със своите уникални биопродукти - разказват репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов.

Недалеч от големия град, но сякаш в друг свят - Кремиковският манастир привлича като магнит с духовна сила и традиции, съхранени през годините.

Манастирът все повече и повече се възстановява и приема все повече и повече хора, казва отец Серафим, игумен на Кремиковския манастир.

Оцет от мед, рачел, сладко от круши изкушават посетителите на Кремиковския манастир от целия свят. Защото светата обител съчетава културния туризъм, биопроизводствата и подпомагането на хората в нужда.

Така се породи тази идея и започна да се развива стопанството. Първоначално с пчеличките, които са ни най-голямата гордост, след това овце, кози. Започна да се надгражда със собствената мандра, която имаме, казва отец Серафим.

Манастирът е възроден като през Възраждането - с подкрепата на добри хора. Сега и Европа помага на манастира, сгушен в полите на Стара планина.

Цялата история очаквайте утре вечер – 1 май, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централната емисия новини на БНТ в 20 ч.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа с 5 автомобила блокира главен път Е-79
Верижна катастрофа с 5 автомобила блокира главен път Е-79
Отвориха "зеления коридор" за ваксинация: Извиха се огромни опашки (ОБЗОР)
Отвориха "зеления коридор" за ваксинация: Извиха се огромни опашки (ОБЗОР)