НОВИНИ

Увеличават COVID леглата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 03.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително тежка е COVID ситуацията в Благоевград. Осем нови легла са разкрити от днес в Многопрофилната болница в града, допълнителни места от днес има и в частното здравно заведение.

Броят на заразените се увеличава, а областта се нарежда на второ място по заболеваемост след София и отдавна е в тъмночервената зона.

В Многопрофилната болница всичките 12 легла за интензивно лечение са заети. Като голям проблем от здравното заведение посочиха липсата на ковид зона. Това води до смесване на пациентите с други заболявания.

Част от кабинетите на джипитата са тук и на лекари специалисти и пред тези кабинети на лекарите специалисти седят хора с кардиологични, с ендокринологични проблеми, хора които са най-податливи на COVID инфекцията. Сиреч според мен се получава едно преплитане, желателно е такава COVID зона колкото се може по-бързо да бъде разкрита, заяви д-р Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ-Благоевград.

COVID зона в Благоевград не беше разкрита, заради липса на персонал, който да я обслужва. В болницата засега имат кислород, но потреблението се е увеличило драстично, а налягането е паднало.

За сега имаме балон с 5 тона, който се зарежда на всеки втори или трети ден, защото консумацията е увеличена на тон и половина ежедневно. Част от тръбите към някои от отделенията са по-тънки и не може да достави, тъй като увеличихме изходите, леглата, с които се ползва кислород и реално системата не позволява до там да стигне реално налягане кислород, допълни д-р Костов.

120 са болните, които се лекуват в здравното заведение. Всички отделения без родилно и гастроенторология са превърнати в COVID.

Хората с неврологични заболявания и инсулти се обслужват от частното здравно заведение. Засега в Многопрофилната болница няма много заразени с COVID от медицинския персонал.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР започва спецоперация за престъпления срещу изборните права
МВР започва спецоперация за престъпления срещу изборните права
Продължават акциите на полицията в Бургаско срещу търговията с гласове
Продължават акциите на полицията в Бургаско срещу търговията с гласове