НОВИНИ

В Балчик вече не се страхуват от 5G

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 06.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Година след като изтече мораториумът върху изграждането на 5G мрежа в Балчик, градът вече разполага с технологията.

През 2020 година Балчик стана единствената община в България, която наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежа в града. В продължение на година там беше забранено да се ползва новата технология.

"Този мораториум го въведохме, за да си дадем време, за да оценим кое е повече – ползите или вредите от излъчването на 5G, защото имаше големи притеснения в жителите. Тази една година, която изтече от времето на мораториума, нито инициативният комитет, нито други организации ни убедиха, че вредите са повече от ползите", заяви Николай Колев, председател на Общински съвет – Балчик.

Днес мобилните оператори са изработили свои 5G мрежи в Балчик, които се ползват от гражданите и гостите на града. След изтичане на мораториума градът е посетен от експерт, който е обяснил на хората вредите от 5G.

"В момента не мога да се сетя, но дойде доцент от Софийския университет, който опита да разясни вредите от излъчванията. Стигнахме до извода, че всички мрежи към момента и вълните излъчват също. Не успяха да ни убедят, че 5G ще вреди на населението повече, отколкото ще бъдат ползите в бъдеще", каза Николай Колев, председател на Общински съвет – Балчик.

Според общинския съветник Владимир Лафазански мораториумът върху 5G мрежата няма юридическа стойност.

"Според мен няма смисъл да бъде разглеждана такава подписка от орган като Общинския съвет, защото той не може да създаде документ със стойност. Дори да се приеме – какво от това? Той е едно пожелание за нещо, което са си пожелали гражданите. Такъв мораториум няма никаква сила", убеден е той.

Управата на Балчик е категорична, че не бива да се забранява 5G мрежата.

"Ние сме туристически град. Бъдещето е на постоянната и голяма свързаност. В днешно време без интернет свързаност и мобилни комуникации сме заникъде. Това надделя, че една 5G мрежа ще даде по-добра свързаност на туристите, които посещават града, а нашето бъдеще е туризма", казва Николай Колев, председател на Общински съвет – Балчик.

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Кючуков: Отношенията София - Скопие достигнаха най-ниското си ниво
Любомир Кючуков: Отношенията София - Скопие достигнаха най-ниското си ниво
Стилиян Петров: Най-хубавата и важна награда за всички е да видим Тодор Неделев здрав
Стилиян Петров: Най-хубавата и важна награда за всички е да видим Тодор Неделев здрав