НОВИНИ

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024 щафетата със символичния олимпийски огън финишира пред НСА

Първият факлоносец, преди 40 години, Теофил Николов предаде факела в ръцете на олимпийската шампионка от Монреал 1976 Здравка Йорданова. 

чест олимпийския ден деня българския олимпиец парижrsquo2024 щафетата символичния олимпийски огън финишира нса
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:13, 23.06.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024, тазгодишната щафета със символичния олимпийски огън финишира днес в столицата пред Национална спортна академия „Васил Левски“. Факелът бе носен и ескортиран от деца от олимпийски клубове, а последният пост бе за доайена в предаването на щафетата Теофил Николов, който е първият факлоносец преди 40 години. Сега той предаде факела в ръцете на олимпийската шампионка Здравка Йорданова.

"Поздравявам ви с най-хубавия празник. Желая на всички млади олимпийци да се заредят с емоции и да следват заветите и олимпийските ценности, завещани ни от Пиер Де Кубертен. Следвайте мечтите си и най-важното – играйте честно", бе посланието на златната медалистка в гребането от Монреал 1976 г.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Теофил Николов специален паметен плакет, с който Националната олимпийска академия отличава първия факлоносец в знаменателното събитие.

Това лято предаването на символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Церемонията завърши с обща снимка за спомен на стълбите пред входа на НСА. С различни активности БОК отбелязва днес международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия отново е шампион във волейболната Лига на нациите за жени
Италия отново е шампион във волейболната Лига на нациите за жени
Краснобаева и Брезалиева с пети и шести резултат на обръч на Световната купа в Милано
Краснобаева и Брезалиева с пети и шести резултат на обръч на Световната купа в Милано