НОВИНИ

В ДАНС няма данни програмата "Пегас" да се използва от българска институция, заяви Кирил Петков

живо кирил петков данс данни програмата подслушване използва българска институция
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 11.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В ДАНС няма данни за използване на софтуера "Пегас" в която и да е българска институция. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той допълни, че веднага след като разбрал за проверката на прокуратурата, се е свързал с Държавна агенция за национална сигурност.

"Леко изненадващо е, че аз този казус го чувах още през лятото. Интересно защо толкова месеци след това се сезира прокуратурата", попита премиера.

Той добави, че ако се установи нерегламентирано използване на израелската програма за подслушване у нас, ще подкрепи пълно разследване на случая.

Премиерът: 20-ият човек от списъка за прокуратурата е този, на когото предадох информацията

Относно списъка с 19 души, който Кирил Петков предаде на прокуратурата, министър-председателят заяви, че има публична информация и за още един човек.

"20-ият всъщност е човекът, на когото предадох информацията", каза Петков.

Прокуратурата: Сигналите на премиера Кирил Петков са пратени в МВР в четвъртък

Министър-председателят Кирил Петков призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да предаде цялата информация, която знае по казуса със снимките на чекмеджетата в спалнята му.

"Той ясно каза, че знае кой е направил снимките. Каза, че знае кой е Мата Хари. И ако той знае или предполага кой е Мата Хари, най-малкото трябва да даде информация по този казус и да бъде препитан." - заяви Петков.

По повод кризата между Русия и Украйна премиерът заяви, че се наблюдава покачване на ескалацията на напрежението.

"Ние, като държава, трябва да сме готови с всякакви сценарии, така че да сме сигурни, че Стратегията по национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин." - допълни той.

За момента няма крайна позиция на НАТО, която да е необходимо да се подписва или одобрява от страна на България, но тече непрекъсната комуникация между всички страни-членки по този въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 14° и 19° днес
Между 14° и 19° днес
Оставиха в ареста задържания за обир на пощенски клон в Катуница
Оставиха в ареста задържания за обир на пощенски клон в Катуница