НОВИНИ

Премиерът: 20-ият човек от списъка за прокуратурата е този, на когото предадох информацията

bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 11.02.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков обясни пред журналисти разминаването в списъка с 19 души, който предаде на прокуратурата и обявеното от него преди това в Брюксел, че има информация за 20 лица, за които има публични данни, че потенциално са свързани с престъпления.

"Аз казах, че за 19 човека всъщност дадох публична информация. Има публична информация и за 20-ия. 20-ият всъщност е човекът, на когото предадох информацията", каза Петков.

Премиерът и началникът на кабинета на разпит в прокуратурата (обобщение)

Той допълни, че цялата информация в момента е предадена към Иван Гешев и главната прокуратура.

"Тук трябва да внимаваме, че аз не съм разследващ орган и едновременно с това единственото, което мога да направя, е да насоча в посоката, в която има най-много публични данни за потенциални такива престъпления. Аз казах много от лицата и публично", допълни Петков.

Прокуратурата: Сигналите на премиера Кирил Петков са пратени в МВР в четвъртък

Той заяви, че има доверие в американските служби относно българите, попаднали под закона "Магнитски".

"Едва ли американското правителство със всичките си служби и филтри е направило своята грешка и изведнъж Пеевски е влязъл в списъка "Магнитски" по случайност и грешка. Тези хора работят много сериозно!"

Премиерът за пореден път призова главният прокурор да подаде оставката си и заяви, че не се притеснява колко време ще продължи мандатът на правителството.

"Мисля, че за всички, за българското общество, за българското правосъдие, както и за самия господин Гешев би било най-добре той да си подаде оставката. Аз не изпитвам страх от това колко време това правителство ще продължи да работи. Не е важен мандатът, а какво правим през този мандат и за нас, като изпълнителна власт, е важно всяко решение да го направим по най-добрия начин", каза Петков.

Снимка: Десислава Кулелиева/09.02.2022

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват действия за събаряне на строежа на Алепу
Започват действия за събаряне на строежа на Алепу
Везенков и Олимпиакос шокираха шампиона в Евролигата
Везенков и Олимпиакос шокираха шампиона в Евролигата