НОВИНИ

Премиерът и началникът на кабинета на разпит в прокуратурата (обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:59, 09.02.2022
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова бяха на разпит във Върховната касационна прокуратура.

Министър-председателят предаде на прокуратурата списък с 19 имена на хора, които, по думите му, са свързани с криминални и икономически престъпления. А прокуратурата съобщи, че ще изиска от МВР цялата информация за лицата от списъка на Кирил Петков. По време на разпита премиерът е изразил усещането, че нито българското общество, нито правителството са доволни от резултатите, които прокуратурата е постигнала до този момент. Всъщност списъкът е бил допълнен от министър-председателя.

Той пристигна в прокуратурата с голяма папка.

"Това е информацията, която представих и на пресконференцията. Това са хора, които отдавна са в публичното пространство, с потенциал, че са направили неправомерни действия. И съжалявам, че прокуратурата има нужда от изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация и иска доказателства", заяви премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят обясни, че информацията, която носи в прокуратурата, е публична от журналистически материали и разследвания.

"Моят екип събра така публичната информация за всички тези хора, които отдавна - от последните 10 години, сме чували едни и същи имена се въртят. Теми като... някои са по-пресни като Мата Хари. Плюс тези, които казах примерно, сме добавили хора като г-н Михалев или Маджо, който също е доста известно име. Добавили сме и други от този сорт. Така че имаме и Таки, и Маджо, и Петьо Еврото", каза Кирил Петков.

Премиерът е бил разпитван от двама прокурори близо два часа.

"Изразих моето чувство, което изразих и с г-н Гешев, че нито българското правителство, нито обществото е доволно от резултатите, които прокуратурата е постигнала до този момент", коментира Кирил Петков.

Премиерът след разпита: Време е да бъдем сигурни, че прокуратурата наистина си върши работата

Кирил Петков повтори, че не са доволни от главния прокурор.

"И мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка", смята премиерът.

Той се размина с оценката на президента, че призоваването му е институционално изнудване.

"Не! Не го намиран като натиск, намирам го като излишен ПР да ви кажа честно от тяхна гледна точка", каза Петков.

След премиера на разпит беше призована и началничката на кабинета му Лена Бориславова, която е присъствала на разговора Петков - Гешев.

"Не нося огромна папка с документи. Един списък, тъй като информацията едва ли е различна от тази, която премиера вече е предоставил", каза Бориславова.

Бориславова отказа да назове конкретни имена с аргумента, че трябва да се даде възможност на прокуратурата да предприеме необходимите действия. Разпитът ѝ продължи час. Пред прокурорите тя е казала, че списъкът е изцяло от медийни публикации и публични източници.

"Моето очакване е, че след като аз и премиерът бяхме призовани за това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин, който ги чете и следи, също да бъде призован, за да даде обяснение как и защо прокуратурата, потенциално, ако счита тези данни за основателни, да провежда разследване", допълни началникът на кабинета на министър-председателя.

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата от списъка на Кирил Петков

От прокуратурата съобщиха, че след днешните разпити ще изискат от МВР и спецслужбите цялата налична информация за лицата, които са посочени от министър-председателя.

"Тогава това е очакване на прокуратурата и аз ще се радвам, ако МВР съдейства", каза Лена Бориславова.

Тя отрече при събирането на информацията да е подхождано избирателно по отношение на медиите, в които тя е публикувана.

Бориславова очаква прокуратурата да започне разследване по медийни публикации

"Гугъл така показва, когато се опитваш да търсиш информация. Нямам конкретен уклон или желания да използвам една или друга медия. Мисля, че са доста различни, даже такива, които не чета редовно и не следя", уточни Бориславова.

Тя коментира още, че всички институции трябва да си взаимодействат в борбата с престъпността и корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 се класира за Финалната четвока на Адриатическата лига
Монтана 2003 се класира за Финалната четвока на Адриатическата лига
Задържаха наркопратка при спецакция на ГДБОП
Задържаха наркопратка при спецакция на ГДБОП