НОВИНИ

Испания изпраща у нас 130 военнослужещи и 4 изтребителя

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 09.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Испанските военновъздушни сили изпращат в България 130 военнослужещи и 4 изтребителя "Юрофайтър Тайфун". Самолетите и екипажите ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство съвместно с българските военни до края на месец март. От Министерството на отбраната съобщиха, че първите испански изтребители се очаква да кацнат до края на седмицата в Авиобаза "Граф Игнатиево".

По информация от източници на БНТ изтребителите "Юрофайтър Тайфун" на испанските ВВС ще пристигнат тук в петък. С тях идват и 10 пилоти. Дежурните екипажи заедно с българските им колеги, които летят на МиГ-29, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.

В същото време българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. От 10 дни наземен състав на испанските ВВС е в авиобазата. С тирове и транспортни самолети продължават и доставките на необходимото оборудване.

Днес пред нашия екип командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев потвърди, че очаква още следващата седмица да започне съвместната работа на българските и испанските екипажи. Направи и важно уточнение - съвместните дежурства ще бъдат на земята, а не във въздуха.

"Съвместното изпълнение на мисията еър полисинг не значи, че самолетите излитат едновременно и летят заедно във въздуха. Съвместна е дотолкова, че на земята ние дежурим по едно и също време. Ако се наложи излитане или българската или испанската двойка дежурни самолети, ако е необходимо едната двойка ще излети да усили другата, но ние не летим в смесени групи. Всеки изпълнява съответната задача и се допълваме във въздуха, но не летим съвместно. Съвместно дежурим едновременно на земята, така че термина не бива да ви заблуждава. Съвместни задачи като тренировъчни мисии по време на ученията в България това е нещо различно. Това е бойна мисия в мирно време", заяви бригаден генерал Николай Русев.

Испанските изтребители, техника и военни ще останат в България до края на месец март. Те ще излитат и кацат само в авиобаза "Граф Игнатиево". При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство българските дежурни изтребители ще се ползват с приоритет.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море вкара 4 гола и на Созопол във втората си контрола за деня
Черно море вкара 4 гола и на Созопол във втората си контрола за деня
Десетки хора от цялата страна помагат на център за лечение на зависимости в Габрово
Десетки хора от цялата страна помагат на център за лечение на зависимости в Габрово