НОВИНИ

Президентът Радев за разпита на премиера Петков: Това е форма на институционално изнудване

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:56, 09.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат зад премиера, подчерта Румен Радев.

Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Аз очаквам правителството да бъде много по-открито в решенията и действията си, обясни Радев.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова трябва да се явят на разпит в прокуратурата

Президентът Радев коментира, че е удовлетворен от факта, че Конституционният съд е потвърдил решително внесеното от предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС. Радев определи решението на мнозинството на ВСС да го отхвърли като недопустимо. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство от ВСС и аз съм песимист този състав да вземе рационално решение, допълни президентът.

Правосъдният министър ще поиска отстраняване на главния прокурор след решението на КС

По темата за "Булгаргаз" той заяви, че очаква да се изнесе пълната информация и цялото общество да бъде запознато с нея.

Президентът коментира и темата за "златните паспорти". Според него, това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече - г-жа Йотова инициира допълнителни проверки, подчерта Радев.

Прокуратурата започна разследване на аферата със "златните паспорти"

Президентът отговори и на въпрос за сложния диалог със Скопие.

Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на РСМ преди да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това е моята категорична позиция - трябва да има ясни конституционни гаранции, заяви Радев.

Държавният глава присъства на официалното дипломиране на 579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София. На събитието са поканени и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и образователният Николай Денков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС ще сезира прокуратурата по повод информация, изнесена от правосъдния министър Надежда Йорданова
ДПС ще сезира прокуратурата по повод информация, изнесена от правосъдния министър Надежда Йорданова
Пленумът на ВСС започна без главния прокурор и без министъра на правосъдието
Пленумът на ВСС започна без главния прокурор и без министъра на правосъдието