НОВИНИ

Правосъдният министър ще поиска отстраняване на главния прокурор след решението на КС (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 08.02.2022
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да иска от Висшия съдебен съвет предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Три часа по-късно министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че ще предложи на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев. Пред БТА главният прокурор изрази надежда, че няма лична политическа вендета срещу него.

Днес по обяд премиерът Кирил Петков е бил редовно призован от прокуратурата, разпитът ще бъде утре. Поводът е списъкът с имена, цитирани от Петков, които според него са извършили сериозни криминални и икономически престъпления.

Кирил Петков е призован на разпит във ВКП на 9 февруари

Конституционният съд е взел решението си единодушно - с 10 гласа "за". 11-ият конституционен съдия - Янаки Стоилов, не е участвал в гласуването. Причината е, че по негова инициатива, като служебен министър, е образувано самото дело.

В своите мотиви Конституционният съд отбелязва, че макар и да няма право на глас във Висшия съдебен съвет, това не означава, че правосъдният министър не може да ангажира съвета с въпроси от негова компетентност, включително и с търсене на отговорност от т.нар. "трима големи" в съдебната власт.

Конституционните съдии се позовават и на принципа, че "власт власт възпира", а това по отношение на председателите на върховни съдилища и главния прокурор е възможно именно чрез правомощието на правосъдния министър да предлага за обсъждане предсрочното им прекратяване на мандата в случаите когато има данни, че те не изпълняват задълженията си и уронват престижа на съдебната власт.

От интервюто на главния прокурор пред БТА стана ясно още, че Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор по повод списъка с лица, за които премиера Кирил Петков твърди, че имат отношение към организираната престъпност и извършването на икономически престъпления.

"По света и у нас" научи, че днес на обяд министър-председателят е бил редовно призован утре също да даде обяснения по темата пред прокурор във ВКП. Призовката е била връчена на главния секретар на Министерския съвет.

Според конституционните съдии предложението не обвързва Висшия съдебен съвет и той самостоятелно преценява фактите при взимането на решение. Правосъдният министър коментира, че решението е очаквано. Според Надежда Йорданова сега Висшият съдебен съвет ще трябва да разгледа по същество предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Аз, в качеството си на министър на правосъдието, ще приложа тази хипотеза. Ще продължа действията и на предходни колеги, преди мен. И в резултата на анализ на действията и бездействията на главния прокурор, въз основа на конкретни сигнали, ние ще започнем съответните процедури и ще ги продължим", заяви Йорданова.

Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Според нея в министерството на правосъдието са постъпили сигнали както от граждани, така и от неправителствени организации за нарушения на главния прокурор, които са основание за предсрочно прекратяване на мандата му заради уронване на престижа на съдебната власт.

"Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Правосъдният министър не се ангажира със срок, в който ще внесе предложение за освобождаването на Иван Гешев от поста, но посочи, че няма да се бави. На този етап Надежда Йорданова отказа да каже за какви нарушения от страна на главния прокурор става въпрос.

Йорданова очаква решението на ВСС да бъде мотивирано - независимо дали ще подкрепи или не предложението. Темата коментира и главният прокурор. В интервю за БТА Иван Гешев заяви, че ако бъде внесено ново искане, компетентен да се произнесе по него е пленумът на Висшия съдебен съвет. Според Гешев целта не е принципна, а персонална. Той обаче се надява, че няма лична политическа вендета срещу него.

"Няма нищо политическо в това ние да настояваме да се спази закона", категорична е правосъдната министърка.

Според Йорданова новото предложение до ВСС ще бъде различно от това, което през есента на миналата година отправи служебния министър Янаки Стоилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезонът за голмайстора на Аталанта приключи?
Сезонът за голмайстора на Аталанта приключи?
Швеция начело в класирането по медали след четвъртия състезателен ден
Швеция начело в класирането по медали след четвъртия състезателен ден