НОВИНИ

Владислав Панев: Четирима търговци са купували газ от "Булгаргаз" миналата година

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 08.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Доколкото имаме информация от "Булгаргаз" през миналата година четирима търговци са купували газ. В петък вечер предложеното количество е било закупено от осем търговеца, тоест конкуренцията вече е била много по-голяма, каза Владислав Панев - член на комисията по енергетика и депутат от ПГ "Демократична България" в предаването "Още от деня".

"Цените които са постигнати на газовата борса в петък са много близки до пазарните цени в Букурещ, тоест да се говори за някаква голяма далавера при положение, че цените са пазарните, е много силно казано. Газовата борса само на име се води борса. Продавачът е само един "Булгаргаз", купувачите трима максимум", обясни Панев.

Той каза още, че първата оферта "купува" в петък не е била три секунди след офертата "продава" и това според него изобличава тезата на ГЕРБ.

"Притеснително е състоянието на газовата борса. Това, че имаме един продавач и няколко купувача", обяви Панев.

Делян Добрев: Продаденият на борсата газ е в големи количества, това поражда съмнение

Владислав Панев заяви, че проблемът с Чирен е сериозен.

"Ако няма военни действия и прекъсвания на доставките на природен газ проблем тази зима няма да има. Хранилището в Чирен е на доста по-ниски нива и това е сериозен проблем за България. Трябва да се предвиди от Чирен да бъде ползвано по-малко природен газ, така че хранилището да губи до края на зимата запасите си с по-бавни темпове, така че да бъде много по-готово за евентуална криза с доставките", подчерта още Панев.

Мерките за компенсации включително на битови потребители ще влязат от февруари месец, включително и за сметките от декември насам. Потребителите ще бъдат компенсирани с половината от разликата над прогнозната цена на КЕВР от юли месец миналата година, обясни депутатът.

"Това би трябвало да се случи към сметките или през февруари или през март, както за индустриалните потребители на електроенергията. Очаква се сметките през февруари да бъдат на практика три пъти по-малки", обяви Владислав Панев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция начело в класирането по медали след четвъртия състезателен ден
Швеция начело в класирането по медали след четвъртия състезателен ден
Неймар пропуска и първия 1/8-финал с Реал (Мадрид) от Шампионската лига
Неймар пропуска и първия 1/8-финал с Реал (Мадрид) от Шампионската лига