НОВИНИ

Енергийната комисия изслуша ръководството на "Булгаргаз", шефа на ДАНС и КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:41, 08.02.2022
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание в енергийната комисия днес бяха изслушани шефовете на ДАНС, КЕВР и на "Булгартрансгаз". Причината - информация за продадените само за 3 секунди през борсата 60 000 мегаватчаса природен газ. Предишното ръководство на компанията беше обвинявано за подобни сделки. Сегашното обаче не вижда нищо нередно в тях.

Изслушването в енергийната комисия днес всъщност започна с фалстарт. Заседанието беше закрито заради конфиденциалната информация, която ще бъде представена. Оказа се обаче, че заместник-министърът на енергетиката и новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" нямат разрешение за достъп до подобна информация, но всъщност разполагат с нея.

По късно пред журналисти шефът на газовото дружество обяви, че не вижда нещо нередно в сделката и че тя е била необходима. "Булгаргаз" е имал уговорка с "Булгартрансгаз" за реализирането на определени количества и на тази база е формирана цената на синьото гориво от КЕВР. Опозицията обаче беше крайно недоволна и според нея има сериозни съмнения, че се прави всичко възможно за изместването на Булгаргаз от газовия пазар у нас. Вижте повече в репортажа.

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" знае имената на осемте компании на които са продадени 60 хиляди мегавата час природен газ и които уж са конфиденциална информация. Сред дружествата по думите му е и фирмата, в която той досега е работел.

"Защо да е конфликт на интереси - това е анонимен сегмент, аз единственото, което мога да направя, е да забраня търговията с нея, "Булгаргаз" въобще да не търгува с нея", смята Людмил Йоцов.

По думите му, продажбата се е налагала заради топлото време и натрупания излишък, който е трябвало да бъде реализиран за да се изпълнят задълженията към "Булгартрангаз" и енергийния регулатор.

"Първо, част от газоразпределителните дружества, стопанските предприятия не работят, по-топло е, битовите взимат по-малко и топлофикациите също, появява се един голям дисбаланс", коментира Йоцов.

От опозицията обаче бяха възмутени от частичния провал на изслушването.

"Тази комисия беше пародия, защото се оказа, че заместник-министърът, шефът на "Булгаргаз", и шефът на газовата борса нямат достъп до класифицирана информация и се наложи да напуснат. Това бяха хората, които можеха да отговарят на нашите въпроси", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Делян Добрев: Продаденият на борсата газ е в големи количества, това поражда съмнение

По думите на Добрев, който беше енергиен министър в първия кабинет на Борисов, целта на новото ръководство на дружеството е да намали влиянието на компанията, като я превърне от обществен доставчик в обикновен търговец.

"Моята прогноза е, че до края на годината делът на "Булгаргаз" ще остане наполовина и обществото ще плати между 250 и 500 млн. лева повече", смята Добрев.

Обстойна проверка на случая с продажбата на синьо гориво отново поиска и председателят на АБВ Румен Петков.

"Кой е определил цената - купувачът или продавачът? Създава се впечатлението, че цената в огромна част от сделките е опредена от купувача. Тоест, не "Булгаргаз" е извършил продажби, а определени компании са извършвали покупки на заявени от тях цени. И ако това е така, трябва да се каже публично", заяви Петков.

В момента продължава проверка на ДАНС по случая стана ясно след днешната енергийна комисия.

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" коментира още, че спешно "Топлофикация София" трябва да плати дълга си от 300 млн. лева. Ако не бъде платен, "Булгаргаз" ще трябва да поиска заем от Българския енергиен холдинг.

Днес "Булгаргаз" е внесъл и предложение за намаляване на цената на синьото гориво от март с почти 2%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия спечели първи олимпийски медал по кърлинг
Италия спечели първи олимпийски медал по кърлинг
Новият приют за кучета в Костинброд - един от най-големите на Балканите
Новият приют за кучета в Костинброд - един от най-големите на Балканите