НОВИНИ

Ученици създадоха приложение, което измерва нивото на стреса

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 08.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Пазарджишки ученици и техните преподаватели разработиха интернет приложение, което измерва нивото на стреса в човешкото тяло. Научният труд е оценен и с първа награда от Българската академия на науките.

Божидар Каменски и Калоян Пунчев са ученици в Математическа гимназия "Константин Величков" в Пазарджик. В продължение на 2 години те работят по проекти насочени към подобряване на човешкото здраве. Така се стига и до разработката на мобилно приложение, което да установява
нивата на стрес в организма ни.

"Едната част е психосоматичният тест, който всеки може да направи, който да установи, къде в нашето тяло се натрупва напрежението и стреса. Втората част на приложението на нашето приложение са упражненията, чрез които можем да освободим нашия стрес, което ще ни направи по-здрави", казва Божидар.

Първоначално екипът работи по набиране на информация за психосоматичните заболявания, а след това и провеждането на локално изследване. Целта е да установи как различни хора при равни условия.

"Направиха такава анкета, без да се стига до много лични въпроси, къде в тяхното тяло има здравословен проблем. Ние ги разделихме на зони, такива, каквито са психосоматичните. Например - глава, шия, ръце, крака", обясни Мая Зафирова - преподавател в МГ "Константин Величков".

Екипът обобщава информация и установя, че резултатите от теста са много добри. Последната стъпка от няколко месечният труд е писането на интернет кода и разработката на самия интерфейс на мобилното приложение.

"В приложението е написано всичко. Дадени са насоки и лесни стъпки, които всеки един от нас може да следва", казва Калоян.

С приложението Божидар, Калоян и техните ръководители Мая Зафирова и Илияна Тотлякова, се включват в осмата научна сесия на Ученическия институт на БАН. В конкуренция на 59 проекта на ученици от цялата страна те печелят първото място.

"Всички работиха много усърдно и много усилено, за да направят най-добрия проект, с който да ахнат и впечатлят всички. Ние също много се постарахме и сме доволни, че постигнахме толкова висок резултат", казва Калоян.

Приложението е безплатно и е налично за Андроид. Момчетата вече работят и по разработването му за други операционни системи.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата започна разследване на аферата със "златните паспорти" (обобщение)
Прокуратурата започна разследване на аферата със "златните паспорти" (обобщение)
Кирил Петков: Прокуратурата има два избора - да обясни защо нищо не е направила или да се задейства
Кирил Петков: Прокуратурата има два избора - да обясни защо нищо не е направила или да се задейства