НОВИНИ

Макрон: Следващите дни ще бъдат решаващи за украинската криза

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:42, 08.02.2022
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Следващите дни ще бъдат решаващи за украинската криза - това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата с руския си колега Владимир Путин.

Той от своя страна каза, че сред предложенията на Париж има такива, които могат да послужат за основа на бъдещи разговори. След Москва Макрон отиде в Киев, където разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Предстоят важни дни за деескалация на напрежението около кризата с Украйна, това каза френският президент Еманюел Макрон след 5-часовия си разговор с колегата си Владимир Путин. Ние трябва да разберем и приемем различните си позиции, каза още Макрон.

"Виждаме, че имате силна позиция, която не винаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Имаме различни възгледи - трябва да разберем това и да го приемем. Коментирахме темата в детайли. Вярвам в Европа, и в единството на Европа - то е основополагащо. Политиката на "отворени врати" на НАТО също е част от това - и тя е много важна", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

А според Би Би Си Путин e намекнал, че има напредък след първата си среща със западен лидер след струпването на военни и техника по границата с Украйна. Путин обаче предупреди, че Западът може да се окаже въвлечен в конфликт, въпреки нежеланието си.

"Ако Украйна се присъедини към НАТО, и ако се опита да си върне Крим чрез военна сила, европейските държави автоматично ще бъдат въвлечени във военен конфликт с Русия. Разбира се, военният потенциал на НАТО и Русия е несъпоставим. Наясно сме с това. Но също така знаем, че Русия е сред водещите ядрени държави. А по някои елементи - по отношение на актуалност, дори сме по-напред от мнозина. Победители няма да има", категоричен е президентът на Русия Владимир Путин.

След Москва Еманюел Макрон отиде в Киев, където разговаря с президента на Украйна - Володимир Зеленски. "Северен поток 2" няма да има, АКО Русия нападне Украйна - това каза американския президент Джо Байдън, след разговор с германския канцлер Олаф Шолц.

"Ако Русия нападне - това означава руски военни и танкове отново да пресекат границата на Украйна, тогава няма да има "Северен поток 2". Ще сложим край на проекта", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Шолц обаче не беше толкова категоричен за съдбата на газопровода и заяви, че Берлин и Вашингтон са готови със санкции за Русия.

"Както вече споменах - ще действаме заедно, абсолютно сме единни, няма да предприемем различни стъпки - стъпките ще се еднакви и ще бъдат много, много тежки за Русия, и тя трябва да разбере", увери канцлерът на Германия Олаф Шолц.

А тази вечер дипломатическите усилия продължават в Берлин с разговори между германския канцлер Олаф Шолц и президентите на Франция и Полша Еманюел Макрон и Анджей Дуда.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Келд Нуйс защити титлата си на 1500 метра
Келд Нуйс защити титлата си на 1500 метра
Разследват убийство на 28-годишен мъж в с. Антон
Разследват убийство на 28-годишен мъж в с. Антон