НОВИНИ

Стефан Янев: Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност

Николай Минков
от Николай Минков
12:18, 08.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност. Това заяви военният министър Стефан Янев по време на годишната конференция на началника на отбраната.

Янев посочи, че тепърва ще се решава дали американски военни ще се включат в батальонната бойна група, която страната ни ще сформира в отговор на ескалацията на напрежението между НАТО и Русия.

В следобедните часове комисията по отбрана прие на първо четене параметрите на военния бюджет, в който са завишени разходите за бойна подготовка и осигуряване. Военният министър Стефан Янев заяви пред генералите, че никога регионът не е изправен пред такава военно-политическа криза след Студената война заради ситуацията в Украйна. Той посочи, че решенията за националната сигурност за България се вземат в София от Министерския съвет и Народното събрание, а не се налагат отвън.

В следобедните часове Янев и началникът на отбраната пристигнаха в Народното събрание където пред парламентарната комисия по отбрана защитиха параметрите на бюджета. Стана ясно, че в него има заделените средства, с които да бъде финансирана бъдещата батальонна бойна група- отговорът на България за кризата в Украйна.

"Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значително негативно отношение върху нашата национална сигурност. Концентрирането на руски войски в непосредствена близост до границата с Украйна нагнетява напрежението, повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели. Искам още веднъж да подчертая, че никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус", категоричен е министърът.

Янев обясни защо България ще се възползва от съюзнически военнослужещи и въоръжение, за попълване на батальонната бойна група,която ще изградим в отговор на украинската криза.

"В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия, с калибър какъвто ние нямаме на въоръжение в БА. Т.е,. това е един от елементите, който ще бъде, по съответните военни канали, ще бъде направено запитване и съответните разговори с другите държави-членки на НАТО, с тенденция този дефицит да бъде попълнен".

Военният министър и началникът на отбраната заявиха, че основната цел на политическото и военно ръководство на министерството е да си повишат средствата, отделяни за отбрана спрямо ангажиментите ни към НАТО.

"Колективната система за сигурност не означава, че страна членка на алианса може да формира своята отбрана за сметка разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност в разходите за отбрана, съгласно брутния вътрешен продукт на страната, както и е прието - минимум 2% от този продукт", каза адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Пред парламентарната комисия по отбрана Стефан Янев посочи, че в новия бюджет на министерството са заложени 50 млн. лева допълнително за боеприпаси и повишаване на бойната подготовка и още 100 млн. за изграждане на тежка механизирана бригада по стандартите на НАТО. В разчетите са предвидени и средства за бойната батальонна група

В какви срокове трябва да бъде изградена бойната батальонна група, какви модули ще включва тя - тези решения ще бъдат взети следващата седмица в рамките на срещата на министрите на отбраната на държавите членки на НАТО в Брюксел.

Вижте още в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с мащабен план за стимулиране на производството на микрочипове
ЕК с мащабен план за стимулиране на производството на микрочипове
Биатлонистите ни останаха извън топ 40 на 20 километра
Биатлонистите ни останаха извън топ 40 на 20 километра