НОВИНИ

Прокуратурата започна разследване на аферата със "златните паспорти" (обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:20, 08.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прокуратурата започна разследване на аферата с т.нар. "златни паспорти". От държавното обвинение подозират съществуването на организирана престъпна група с участието на високопоставени служители от Агенцията по инвестиции.

Проверява се и произхода на парите за инвестиции, срещу които е предоставяно българско гражданство по натурализация.

Прокуратурата проверява "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Двама прокурори от Специализираната прокуратура и петима следователи разследват аферата с т.нар. "златни паспорти". Според тях в сигнала има достатъчно данни за извършено престъпление.

"На територията на Република България в периода 2015 - 2021 г. е съществувала организирана престъпна група с користна цел, като евентуално в тази престъпна група са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции", каза Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Прокуратурата е изискала цялата информация от Агенцията по инвестиции, която касае случаите, в които са издавани инвестиционни сертификати на кандидати да придобият българско гражданство по натурализация срещу инвестиции.

БНТ: Стамен Янев ще бъде ли привлечен като обвиняем, разбрахме, че прокурори са влезнали вече в Агенцията по инвестициите?

- Към настоящия момент е образувано досъдебно производство поради факта на извършено престъпление. Не поради факта на извършителя. В много ранен етап сме, за да установил кой точно какво престъпление е извършил", каза Кръстев.

Шефът на БАИ: Агенцията за инвестиции не издава визи, за да влизат чужденци на територията на България

Шефът на Агенцията по инвестиции отрече прокурори да са влизали в институцията, но потвърди, че още вчера е поискана документация по разследването. Тя се подготвяла и досиетата щели да бъдат предоставени на прокуратурата. Янев заяви още, че не е извършвал никакви нарушения.

От спецпрокуратурата са изискали още всички документи за предоставено гражданство срещу инвестиции, които са в Министерството на икономиката, дирекция "Миграция" на МВР и дирекция "Българско гражданство" на правосъдното министерство.

"Прокурори са възложили на ДАНС да се провери произхода на паричните средства, които са послужили за инвестиция и също така след това тяхното движение", каза говорителят на Специализираната прокуратура.

Проверяват се и данни, че една инвестиционна сума е ползвана за придобиване на гражданство по натурализация, а след това е прехвърляна на друг кандидат за "златен паспорт".

Кирил Петков: Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Силата на кучето" е с най-много номинации за "Оскар"
"Силата на кучето" е с най-много номинации за "Оскар"
Маскиран обра пощата в Катуница, няма пострадали
Маскиран обра пощата в Катуница, няма пострадали