НОВИНИ

Кирил Петков е призован на разпит в прокуратурата, но не получи призовка пред медиите (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:04, 07.02.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата призовава на разпит премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Поводът - срещата на премиера с главния прокурор миналия петък, когато Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

Кирил Петков отговори, че ще отиде, но иска да зададе и въпроси по 9 конкретни теми, сред тях аферата "Мата Хари", разследванията след списъка "Магнитски", казусите "Барселонагейт" и "Осемте джуджета".

Минути след началото на брифинга в Министерския съвет, началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова съобщи, че току-що ѝ е била връчена призовка за 9 февруари, сряда в 15.00 ч.

Същото служебно лице, което носело нейната призовка, искало да връчи такава и на премиера, но в момента, в който слизал по стълбите, получил обаждане да не прави това пред медиите.

Премиерът се учуди защо след като се настоява за прозрачност, има проблем да му бъде връчена призовката пред всички медии. Той обясни, че с удоволствие приема поканата на главния прокурор.

Премиерът обяви, че ще отиде при обвинител номер едно с конкретни въпроси. Петков ще попита и дали прокуратурата проверява има ли връзка между строителството на незаконни язовири и Христофорос Аманатидис - Таки, какво е направено по "Барселонагейт" и факта, че испанските власти са информирали българските служби за пране на пари по този казус. Има ли връзка между "Автомагистрали", чувалите с пари и партия ГЕРБ. Защо "Булгаргаз" и бившият директор на дружеството са се отказали от внос на азерски газ. Всички тези случаи по думите на премиера били широко известни от медийни публикации.

Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са довели до потенциални обвинения и какви са стъпките на прокуратурата в тази посока, обясни Петков.

Прокуратурата за въпросите на премиера: Информацията по конкретните казуси е публикувана в интернет

В отговор малко по-късно от държавното обвинение съобщиха, че "българските граждани многократно са информирани за предприетите действия по всички случаи от висок обществен интерес. Затова и Прокуратурата очаква от министър-председателя г-н Петков и от г-жа Бориславова да предоставят списък с лица, за които твърдят, че са евентуални извършители на криминални и икономически престъпления, както и данните за това".

Това, което ще направим и ще помогна на прокуратурата, е, че ще направим списък с публикации, свързани с всички тези известни лица и този списък ще бъде събран и предоставен, за да е ясно, че това са важни теми за обществото и информацията в публикациите не трябва да остане във въздуха, а да има съответна реакция в рамките на закона, заяви премиерът.

Кирил Петков каза още, че е разговарял с главния прокурор за закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и отново е потвърдил тезата на "Продължаваме промяната", че правосъдието е с незадоволителни размери и затова няма нужда те да продължават да работят.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков най-резултатен за Олимпиакос при победа срещу бившия му клуб
Везенков най-резултатен за Олимпиакос при победа срещу бившия му клуб
"Поход на свободата" и в София по примера на шофьорите в Канада
"Поход на свободата" и в София по примера на шофьорите в Канада