НОВИНИ

Служител без медицинско образование е издавал фалшивите ковид сертификати в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 07.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Лаборатория без лиценз и служител без медицинско образование са издавали невалидните сертификати в Банско, за които първи ви разказахме. Това са установили екипите на Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

30 лева е била цената за бърз антигенен тест от въпросния пункт на лабораторията в Банско. Услугата се е предлагала само при заявка по телефона, след което служител е идвал на място с мобилен екип.

"Това за първи път като моя преценка го виждам и наистина, като факт, да ходят лаборатории подвижни, мобилни и да правят тестове на хората, които са настанени в хотелите в Банско", заяви Д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград.

От колко време е работила лабораторията и колко точно тестове са били направени в Банско, здравните власти не знаят. На мястото, където се е намирал пунктът хора не са тествани, а от направените проверки, архив на тествани хора не е намерен.

"Първо, трябва да се каже, че това не е медицинско лице, не е лаборант, не е лекар, което няма право да вземе първо тези проби. Второ, тези тестове ги отчита задължително медицинско лице с подпис и печат", заяви Д-р Калоян Калоянов.

Общо 12 са лицензираните лаборатории в Благоевградска област, които имат право да правят тестове за COVID-19. За лабораторията, регистрирана в София, чийто служител беше задържан в петък, здравните власти нямат информация.

Автор: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Цонев отговори на Кирил Петков за Пеевски, "Магнитски" и "Булгартабак"
Йордан Цонев отговори на Кирил Петков за Пеевски, "Магнитски" и "Булгартабак"
Свиленски: Предстоят интересни две седмици в парламента
Свиленски: Предстоят интересни две седмици в парламента