НОВИНИ

Фон дер Лайен: Кремъл използва газа за политически натиск

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:06, 07.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз води разговори със САЩ и други страни за увеличаване на доставките на газ за Европа и намаляване на енергийната зависимост от Русия. В момента над 40% от доставките на газ идват от Русия. В конференция, организирана от германски медии, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасение, че цените на газа може да останат много високи още известно време.

Хранилищата в ЕС в момента разполагат с 10% по-малко газ от обичайното за това време на годината.

Според фон дер Лайен, все повече се увеличават признаците, че Кремъл използва доставките на газ като средство за упражняване на политически натиск.

"Европа внася 90 процента от своя газ и повече от 40% от тях идват от Русия. Въпреки рекордните цени и огромното търсене, очевидно Москва няма никакъв интерес да увеличи доставките си за нас. Това е много странен начин на правене на бизнес от страна на Газпром".

На фона на продължаващото напрежение по руско-украинската граница и напрежението между Запада и Москва, Европа се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия.

"Работим усилено за разширяване на възобновяемите енергийни източници - от слънчева през вятърна енергия до водород. Ето защо "Зелената сделка" е нашата най-важна застраховка срещу бъдещи увеличения на цените на електроенергията. Всеки киловатчас електроенергия, който Европа произвежда от слънце, вятър, вода и биомасата ни прави по-независими от руския газ", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Високопоставени представители на ЕС и САЩ разговарят днес във Вашингтон за
увеличаване на доставките на втечнен газ. Освен с Вашингтон, Брюксел води
разговори и с други производители като Норвегия, Катар и Азербайджан за повече доставки на газ за ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в болниците у нас?
Защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в болниците у нас?
Нападнаха офиса на българския културен център в Битоля
Нападнаха офиса на българския културен център в Битоля