НОВИНИ

Фирмата, издавала фалшиви сертификати в Банско, не е имала лиценз за лаборатория

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 07.02.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Лаборатория, регистрирана в София, издава фалшиви зелени сертификати в зимните ни курорти. Екипи на РЗИ и полицията задържаха един от служителите ѝ и затвориха пункта в Банско. Днес се очаква институциите в Благоевград да дадат яснота по случая.

40-годишен мъж беше задържан в петък вечерта след координирана акция на РЗИ и полицията. Мними клиенти са отишли в хотел, където мъжът е направил тестове и е издал фалшиви документи.

Преди 10 дни имаше сигнал, че на територията на Банско работи нерегламентирана лаборатория и пункт а вземане на ковид проби. Колегите в петък направиха проверка на място, на адрес, където имаше обявен телефон, самата лаборатория беше заключена. Колегите са звънели, казали им, че лабораторията не работи и още е в процес на изваждане на документи, обясни директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Проверка на всички пунктове в Банско след сигнала за фалшиви сертификати

Оказва се, че фирмата няма подадено заявление към РЗИ за издаване на съответните лицензи и разрешения за лаборатория. Не е практика на РЗИ-Благоевград да ходи да прави тестове "на повикване" на хората, настанени в хотели.

"Първо трябва да се каже, че това не е медицинско лице, не е лаборант, не е лекар и няма право да вземе тези проби. Второ, самите тестове или проби ги отчита задължително медицинско лице или лекар, който ги удостоверява с подпис или печат", категоричен е д-р Калоянов.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За месец случаите на ковид в София-област са нараснали с 300%
За месец случаите на ковид в София-област са нараснали с 300%
Макрон ще посети Москва и Киев с цел деескалация на кризата
Макрон ще посети Москва и Киев с цел деескалация на кризата