НОВИНИ

Макрон ще посети Москва и Киев с цел деескалация на кризата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:30, 07.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Москва и Киев в опит за постигане на деескалация в руско-украинската криза. Преди днешната си среща с руския си колега Владимир Путин, Макрон разговаря по телефона с Джо Байдън.

Американският президент ще приеме днес канцлера на Германия Олаф Шолц.

След три телефонни разговора между двамата, Еманюел Макрон и Владимир Путин ще се срещнат лично в Кремъл. С една цел - опит за дипломатическо разрешаване на кризата около Украйна. Западът се опасява от евентуална руска инвазия в Украйна заради струпването на руски войски на украинската граница. Москва отрича и настоява, че иска само гаранции за сигурността си.

Преди посещението си в Москва, Макрон отново разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън с цел "координация" на усилията. Двамата лидери още веднъж са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

През почивните дни Макрон говори и с британския премиер Борис Джонсън, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с ръководителите на трите балтийски държави. Утре френският президент ще бъде в Киев за среща с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

В Европа продължават да пристигат американски военни, част от 2-хилядни сили, които ще бъдат разположени в Германия и Полша. На въпрос на репортер при връщането си в Белия дом дали планира изпращането на още войски в Полша и страните от НАТО, Байдън отговори:

"Няма да спекулирам по този въпрос".

Байдън ще приеме във Вашингтон канцлера на Германия Олаф Шолц, който междувременно обяви, че страната му е готова да изпрати войски в Литва, за да подсили Източния фланг на НАТО.

"Едно е ясно, Германия вече присъства там, в рамките на съществуващите структури на НАТО, в Литва, и сме в готовност да направим всичко необходимо за укрепването на тези сили", заяви Шолц.

Посещението на Шолц във Вашингтон бележи старта на дипломатическа офанзива. След пътуването си той ще се срещне с президентите на Франция и Полша в Берлин, както и с ръководителите на трите балтийски държави.

В четвъртък са планирани разговори и в рамките на т.нар. нормандски формат между Русия и Украйна, с посредничеството на Германия и Франция. В началото на другата седмица Шолц се очаква да посети Киев и Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирмата, издавала фалшиви сертификати в Банско, не е имала лиценз за лаборатория
Фирмата, издавала фалшиви сертификати в Банско, не е имала лиценз за лаборатория
Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"
Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата"