НОВИНИ

Трудностите, с които се сблъскват журналистите на Зимните олимпийски игри в Пекин

трудностите сблъскват журналистите зимните олимпийски игри пекин
bnt avatar logo
от БНТ
23:28, 06.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Пандемията и борбата с нея окупират вниманието на втори поредни Олимпийски игри.

За втори пореден път, по време на безмилостно върлуващия из целия свят COVID-19, най-големият спортен форум е в Азия.

За разлика от Игрите в Токио през миналото лято, сега в Пекин спецификата на зимните спортове предполага и доста пътувания. Транспортът и логистиката са сред пропуските на домакините, смята френската журналистка Валентин Перасьо.

"Ако трябва да определя организацията около Игрите – фамозна, грандиозна, страхотна. Личи си, че са положени много усилия. Хотелът много ми допада, но аз имам сериозни забележки за транспорта. Просто рейсовете между отделните съоръжения се бавят. Не е ясно който точно къде отива и това ни затруднява много. Разбира се, ако говорим за състезанията и нивото на конкуренцията, те са невероятни", заяви журналистката от Франция.

Италианският ѝ колега Рикардо Ре също е на мнение, че е имало по-подходящи маршрути до някои от пистите и съоръженията.

"Тези игри са доста странни и нетипични, най-вече заради пандемията. Атмосферата е несъпоставима с тази от всяка предишна Олимпиада, но не само заради това – мерките за сигурност и правилата са много сурови. Това е положението. Ние трябва да се движим доста по трите точки на Игрите, но някак можем да приемем това. Странното е, че и спортистите трябва да свикнат с тези инструкции за придвижване", сподели Рикардо Ре.

Най-притеснени за работата си са от Хърватската национална телевизия. Кресимир Готлин и Мартина Валиджич не се тревожат за транспорта, а за свирепите мерки, които ограничават журналистите и не им позволяват да напускат балона.

"На мен ми се стрива, че сме като в затвор, но с по-свободен режим. За мен това е десето отразяване на Олимпийски игри от мястото на събитието. Бях и в Токио, където Игрите също бяха заложник на пандемията, но нещата бяха далеч по-различни. Много е тежко, че събитията продължават по този начин", заяви хърватският ни колега Кресимир.

"Аз имам ангажимент да правя репортажи за всичко около спорта и като бяхме в Токио, японците все пак ни влизаха в положението и организираха турове из града. Тук няма нищо подобно, а и рестрикциите не позволяват да сме повече от един представител на дадена медия на конкретно събитие. Тук изобщо не разбират как функционират медиите", допълни репортерката Мартина.

Транспортни неволи, пандемични тревоги и климат, който никак не е на помощ. Това са условията за журналистическата гилдия, която трябва да затяга редиците си и да покаже по-голямо творчество от обикновено.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Нейкова: Пекин е мястото на моите сбъднати мечти
Румяна Нейкова: Пекин е мястото на моите сбъднати мечти
Нови мерки в Софийска област
Нови мерки в Софийска област