НОВИНИ

Новите фактури за ток - от понеделник с компенсации за бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 06.02.2022
7058
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Следващата седмица трябва да започнат да излизат новите фактури за ток, в които са включени компенсациите за бизнеса за декември и януари. Голяма част от небитовите абонати признават, че тази помощ ще им даде "глътка въздух", но настояват и за дългосрочно решение на проблема с високите цени на тока.

Всички небитови потребители на електроенергия, които са над 630 000, очакват да получат компенсации заради високите сметки за ток. Държавата е заделила за целта над 2 милиарда лева, но, за да получи отстъпката в сметката си, всеки небитов клиент първо ще бъде проверен от търговеца на ток.

Ще поскъпне ли сокът заради високата цена на тока?

По определената от държавата схема за декември месец компенсацията ще бъде 130 лева за мегаватчас, а за януари тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.

Колко ток се харчи, за да се разтопи килограм шоколад? Това може би е единствената калкулация, която Иван и Ивелина Станчеви все още не са направили в семейната си фабрика.

"С увеличените сметки за ток, тъй като нашето производство е изцяло електрифицирано, губим конкурентоспособност, вече сме малко по-внимателни с използването на електроенергията", заяви Ивелина Станчева, производител на занаятчийски шоколад.

Икономии на ток обаче трудно могат да се правят в Природонаучния музей в Пловдив.

"Живата експозиция трябва да бъде поддържана, там не можем да допускаме компромиси, защото рискуваме живота и здравето на обитателите", допълни Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

Именно за залата с пеперудите, аквариума и терариума, се харчи най-много ток в музея. Последната сметка тук е била 16 000 лв., новата фактура се очаква да е още по-висока. И вече пресмятат дълго чаканите компенсации от държавата.

"С груби изчисления някъде сметката би могла да падне до към 10 000 - 11 000 след компенсациите на държавата, за нас това е огромна помощ", добави Огнян Тодоров.

"Компенсацията е една шеста грубо казано, всъщност тя е капка в морето. Въпросът е обаче какво правим след тази компенсация, след това какво ни очаква, високите цени ще продължат ли", коментира Ивелина Станчева.

Точните суми, които небитовите абонати на ЕВН ще получат като компенсации, ще бъдат посочени на отделни редове в новите фактури, обясниха от дружеството.

"Как се изчислява - взима се потреблението на всеки клиент за съответния месец, потреблението за декември, за януари, вижда се каква му е цената, по която всъщност е плащал тази енергия и ако тя е над 30% от средномесечната цена на борсата то той влиза в компенсация", каза още Петър Костадинов, директор "Комуникации" в ЕВН България.

Повечето търговци на ток работят със сходни счетоводни софтуери и не се очаква да има проблеми при фактурирането на компенсациите.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия успешно защити европейската си титла по футзал след запомнящ се обрат срещу Русия
Португалия успешно защити европейската си титла по футзал след запомнящ се обрат срещу Русия
ФА Къп ще има нов носител! Нотингам разгроми Лестър на 1/16-финалите
ФА Къп ще има нов носител! Нотингам разгроми Лестър на 1/16-финалите