НОВИНИ

Защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в болниците у нас?

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:08, 07.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Малко над 18% e била смъртността от COVID-19 в болниците през миналата година. Това показва анализ на "Индекс на болниците", изготвен според данните на лечебните заведения.

Нерядка картина в последните две години: възстановяване на пациент след тежък коронавирус, с нормална сатурация, без температура.

"Почти сме на прага да го изпишем и пациентът умира и го губим, от това, че е получил сърдечно-съдов или мозъчно-съдов или друг инцидент, което е с фатален край", каза проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив.

"Тези пациенти, които са с по-тежък край, са с няколко придружаващи заболявания, основно сърдечна патология, сърдечна недостатъчност, исхемична болест, ритъмни нарушения, друг рисков фактор е диабетът, както и бъбречните заболявания", заяви д-р Десислава Базова, кардиолог в COVID отделение.

Проф. Петров вижда като причина за високата смъртност пренебрегването на профилактиката. По думите му пациенти с коронавирус много рядко умират от самия ковид.

"Пациенти с ковид умират от състояния и заболявания, които са социално значими, които водят до тежко общо състояние и насложения ковид вече със съдовата патология води до нещастните, нежеланите изходи", коментира проф. Петър Петров.

Според д-р Станимир Хасърджиев основната причина за високия процент смъртност е лошото състояние на здравната ни система - лечебна база, липсващи кадри, слаба мотивация.

"Всички държави направиха следното: още при началото на кризата позволиха и дадоха възможност за дистанционно наблюдение на хората. Това беше първа крачка да се ограничи разпространението на инфекцията точно сред тези най-болни хора. Продължава в България да се налага хората да ходят за листче, за рецепта, за подписче да се редят на опашки", заяви Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Според изследването сред първите 20 болници за активно лечение с най-много пациенти с коронавирус са ВМА и "Пирогов". При тях процентът на смъртност варира от 13 до 33 процента.

Разликата в процентите се дължи на състоянието на пациентите, както и на протоколите на работа на болниците. От здравното министерство заявиха, че във връзка с пандемията медицинската общност е изготвила насоки и препоръки за лечение на COVID-19, предназначени за нуждите на лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха със седмица гласуването за Баскетболист №1 на България за 2021 г.
Удължиха със седмица гласуването за Баскетболист №1 на България за 2021 г.
Фон дер Лайен: Кремъл използва газа за политически натиск
Фон дер Лайен: Кремъл използва газа за политически натиск