НОВИНИ

Сандов: Ще търсим еврофинансиране за магистралата през Кресна, инвеститорът на Алепу трябва да рекултивира плажа

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:31, 09.02.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране.

Това заяви в "Денят започва" вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. По думите му, от екологична гледна точка, най-добре е да се изгради тунел за АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Инвеститорът, който построи т.нар. "подпорна стена" на плажа Алепу, е длъжен да рекултивира околността, за да се възстанови доколкото се може природата там, заяви още Сандов. Той добави, че от екоминистерството вече са влезли в комуникация с инвеститора и му е вменено законовото изискване.

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м от морето.

Остава в сила и пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там. Според министър Сандов реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

Относно казусът с изтеклрата концесия на краиерата в Белащица министърът на околната среда и водите заяви категорично, че договорът с концесионера няма да бъде подновен. По думите му концесионерите са намерили начин да складират материал на съседна площадка и да продължат да трошат материал извън концесията. Няма обаче издадена оценка за въздействие на околната среда за тази дейност. Министерството ще направи проверка на съседната площадка.

Белащица отново на протест срещу каменните кариери

От Министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока.

Относно проблемите с качеството на въздуха, според Борислав Сандов, основната отговорност е на общините. Той изтъкна, че мерките за справяне с проблема са ясни от много отдавна - редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът заминава за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на ЕК да се продължи европейското финансиране по програмата за безплатна подмяна на отоплителни уреди. Целта е броят на домакинствата, които се отопляват на въглища, да намалее драстично.

Климатик вместо печка в 5 столични района - ще бъде ли по-евтино и екологично

Обсъжда се и помощта за отопление на социално слабите, която отпуска социалното министерство, да не обхваща въглищата, поне около градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха, допълни Борислав Сандов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Конвой на свободата": Полицията очаква напрежението в Канада да се повиши
"Конвой на свободата": Полицията очаква напрежението в Канада да се повиши
Сърцераздирателните последни мигове на Дел Потро на корта (Снимки)
Сърцераздирателните последни мигове на Дел Потро на корта (Снимки)