НОВИНИ

Белащица отново на протест срещу каменните кариери

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 07.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отново напрежение в Белащица заради каменните кариери в района. Хората блокираха пътя към площадките за добив на строителни суровини в Родопите. Концесията на кариерите е изтекла, но живеещите в района се притесняват, че работата продължава. Екоминистърът Борислав Сандов дойде на място, за да се срещне с протестиращите.

Близо 11 часа продължи блокадата на пътя. Недоволните граждани не пропускаха камионите, идващи натоварени от близките кариери. В късния следобед, след разговори с полицията, областния управител и вицепремиера Сандов, шофьорите разтовариха камионите и се върнаха празни, както искаха протестиращите.

Шум от машини вдигна на крак жителите на Белащица тази сутрин. Хората с изненада разбират, че на обекта, който се намира само на 400 метра от планината, отново кипи дейност. Решават да блокират пътя на тежкотоварните камиони.

Миналата седмица изтече и втората концесия на обекта, но според местните жители в кариерата продължават да работят незаконно.

Над 20 камиона цял ден останаха блокирани от протестиращите и изчакваха край пътя. Полиция регулираше движението. Шофьори обясниха, че превозват натрошен камък, който се използва за строителство на пътища, а не взривена скална маса.

За да успокои протестиращите край кариерите вечерта пристигна и министърът на екологията Борислав Сандов. Той обясни, че ще бъде издадено предписание веднага да спрат всякакви дейности, защото няма извършена оценка за въздействие върху околната среда.

Кариерите по начина, който са приключили в срока, в който са били там, те остават по този начин. Основателен е гневът, ако някой се опитва да се покаже над закона и над държавата и въпреки че е изтекла концесията той да продължава да вози камионите с материал.

Министърът допълни, че на този етап няма внесени предложения за удължаване на концесията.

Репортери: Д. Торньова, Н. Агелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Берое като гост и се доближи до топ 4 в НБЛ
Левски победи Берое като гост и се доближи до топ 4 в НБЛ
От нашите пратеници: В Китай никой не си помисля да не спазва ковид мерките
От нашите пратеници: В Китай никой не си помисля да не спазва ковид мерките