НОВИНИ

Проектобюджетите на НЗОК и ДОО влизат за гласуване в НС

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:02, 09.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите трябва да приемат на първо четене Закона за бюджета на здравната каса. Управляващите застават очаквано зад текстовете като ги определят за начало на реформа, опозицията пък е срещу бюджета именно заради липсата на реформи.

Заседанието гледайте на живо ТУК

Дебатът в НС продължава от 9 часа сутринта.

Разходите за здравеопазване до края на 2022 г. са предвидени да бъдат над 6 млрд. лв., което прави с над 600 млн. лв. повече в сравнение с миналата година.

Приходите ще бъдат над 5,8 млрд. лв., като основна част от тях 3,7 ще са от здравно осигурителни вноски.

Останалите 2 млрд. са трансфер от централния бюджет.

Запазва се вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите 40%.

Най-много пари са отделени за болнична помощ.

Ръст на пенсиите с 6,1 на сто и минимален осигурителен доход от 710 лв. са част от заложените параметри.

Проектобюджетът на кабинета: По-висока минимална заплата, повече за майчинство и пенсия

От първи април, когато новият бюджет трябва да влезе в сила се предвижда и обезщетението за майчинство да стане 710 лв., а максималният осигурителен доход - 3400 лв.

От опозицията заявиха, че новият бюджет не предвижда очакваните реформи и има крайно недофинансиране на болничната и извънболничната помощ. Управляващите го защитиха като бюджет на растежа и инвестициите.

Ето част от дебатите в парламента:

Джевдет Чакъров, депутат от ПГ на ДПС: Отново не е заложена никаква реформа. Чухме коментари, включително от министър на финансите, че реформи ще се заложат ще се заложат с актуализацията на бюджета. Обърнете внимание - през юни и това е неприемливо. Не може първите 6 месеца през годината да се работи по едни правила, а следващите 6 месеца по други - това създава несигурност и непредвидимост.

Антон Тонев, председател на комисията по здравеопазване в НС от ПП: За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, в която ние да приложим нашите знания и умения и да подобрим здравеопазването. Г-н Чакъров отправи така една позиция, която аз подкрепям, че системата на здравеопазването е инертна, че в нея не трябва да се правят резки промени, които дори и да са добри не винаги водят до своя резултат.

Елена Гунчева, депутат от ПГ на "Възраждане": Считам, че предложеният ни бюджет за здравната каса е прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазване се определят по-малко от целия ЕС, където се отделят над 7% от БВП.

Александър Симидчиев, депутат от ПГ на "Демократична България": НЗОК все още не работи като независима публична институция, което би било гаранция за устойчивото подобряване на механизмите на финансиране. Преди конкретните идеи, които ще направим между първо и второ четене на проекта на бюджет на НЗОК, проектобюджета на Министерски съвет.

Асен Балтов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС: В сметката на НЗОК се залага политика на ефективност и удовлетвореност на пациентите. Твърди се, че ще намалеят преките плащания и че ще се преодолее недостига на медицински специалисти. За съжаление във внесения бюджет на НЗОК няма индикация това да се случи.

Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси: Парламентарната група на ИНТ ще подкрепи бюджета на законопроекта на НЗОК. Необходимо е дълбока и всеобхватна реформа в здравеопазването именно с оглед демографските и икономическите предизвикателства, за да може ефективността на средствата, които се разходват да се повиши чувствително и хората да усетят веднага или поне поетапно това, което инвестираме в здравно осигурителната система като цяло.

Георги Михайлов, депутат от ПГ на БСП: Процентът на увеличение на извънболничната помощ е над 40%. А вие искате сега при една много тежка година от здравна и политическа гледна точка, в рамките на 25 дни правителството да направи един бюджет, който да бъде фантастичен и чрез неговите лостове да реформира здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърцераздирателните последни мигове на Дел Потро на корта (Снимки)
Сърцераздирателните последни мигове на Дел Потро на корта (Снимки)
Как да шофираме по-икономично
Как да шофираме по-икономично