НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:35, 09.02.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от четири часа депутатите приеха на първо четене Закона на държавното обществено осигуряване.

Сред заложените промени в социалния бюджет е увеличаването на минималната работна заплата от 650 на 710 лева. Минималният осигурителен доход на земеделските производители се увеличава от 420 на 710 млн. лева. Минималният осигурителен праг, включително и за самоосигуряващи се лица, достига до 710 лева.

Увеличава се максималният осигурителен доход от 3000 на 3400 лева.

Обща сума на приходите и трансферите е 16,8 млрд. лева, което с 1,2 млрд. лева повече от миналата година. Най-голям дял имат приходите от осигурителни вноски – 9,5 млрд. лева. Разходите са 16,8 млрд. лева

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лева. От 1 юли тя става 392,57 лева.

Социалната пенсия за старост до 30 юни ще бъде 170 лева, а след тази дата – 180,37 лева. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лева.

Увеличава се минималното обезщетение за безработица на ден от 12 на 18 лева, както и максималното обезщетение от 74,29 лева на 85,71 лева.

Рекорден социален бюджет предвижда правителството тази година. Разходите достигат над 16,8 млрд. лева. Това е и основната критика на опозицията, че подобни плащания могат да доведат до дисбаланс в системата.

"За да няма спекулации, е важно да отбележа, че тези по-големи разходи, не се финансират с дълг и остава финансовата стабилност на социалната система", заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Според ДПС обаче бюджетът няма да изпълни основната си функция – да подобри живота на хората.

"С най-големия бюджет успяхте да разгневите най-много български пенсионери, което е изключително притеснително", заяви Хасан Адемов от ДПС.

Бюджетът ще бъде подкрепен очаквано от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

"Смятам, че ще покажем с нашето управление, че сме държавници и можем да насочим така публичното мнение, че общественият интерес да е по-добър", коментира Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната", председател на социалната комисия.

"Кризата, която виждаме, се дължи на дългогодишната дясна политика, водена от управляващите", заяви Вяра Емилова от "БСП за България".

Въпреки че са против увеличение на максималния осигурителен праг до 3400 лева, от "Демократична България" ще подкрепят също бюджета.

"Имаме придвижване към това българските пенсионери да получават не просто повече пари, а пари с по-голяма покупателна способност въпреки инфлацията", коментира Георги Ганев.

Срещу текстовете остро възразиха и от ГЕРБ-СДС.

"Различното между този бюджет и на държавния е, че имаме допълнителен данък инфлация, предишните години беше минимална, за четири години имаме комулативна инфлация над 8%", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" няма да подкрепят бюджета.

"Тук не се говори за реформа, един ден държавата ще фалира, не е ясно дали НОИ ще фалира преди държавата или държавата преди НОИ", каза Костадин Костадинов от "Възраждане".

Утре депутатите ще гласуват на първо четене и закона за държавния бюджет.

Министърът обеща, че ще има и увеличение на всички заплати в държавната сфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха наркопратка при спецакция на ГДБОП
Задържаха наркопратка при спецакция на ГДБОП
Вятърът във Варна отнесе пенсията на възрастна жена
Вятърът във Варна отнесе пенсията на възрастна жена