НОВИНИ

В Хага откриха международен Център за разследвания във връзка с руската инвазия в Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:31, 03.07.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Хага днес започна работа Международният център за разследване във връзка с руската инвазия в Украйна. Центърът се намира в сградата на Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие - Евроюст и е подкрепен от ЕС и САЩ.

Новосъздаденият орган ще играе ключова роля в разследването на агресията на Русия в Украйна и ще улесни работата за бъдещи процеси срещу Путин и отговорните за войната.

Основата цел на Международния център е да събира, анализира и съхранява важни доказателства за руската агресия и престъпления в Украйна. Призивът за създаването му дойде от Киев след руските зверства в Буча миналата година.

"Не можем да толерираме грубото нарушаване на забраната за използване на сила - едно от най-важните правила на международното право и принципите на ООН. Във времена, в които тези принципи са подложени на изпитание, ние сме задължение да останем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. От самото начало на войната Евроюст е в основата на европейските усилия да помогне на Украйна да бъдат намерени начини виновните за тази война да не останат ненаказани”, каза Дидие Рейндърс, еврокомисар по правосъдието.

Четирима украински прокурори вече са в Хага, за да участват в работата на центъра, съобщи главният прокурор на страната Андрий Костин. САЩ също излъчиха свой специален представител.

"Събрали сме тук днес за истински историческо събитие. Епохален момент, в който цивилизованият свят не само изразява, но и показва на практика чрез конкретни действия, че наказателната отговорност е изключително важна”, каза Костин.

"Министерството на правосъдието на САЩ определи Дженика Ким за специален прокурор за престъплението агресия в Международния център. Тя ще има достъп до значителния опит и ресурси, които Министерството е натрупало в отговор на руската незаконна и агресивна война срещу Украйна“, каза помощник-главният прокурор на САЩ Кенет А. Полит.

Работата на центъра ще бъде от съществено значение за подготовката за бъдещи процеси срещу Путин и отговорните за войната пред национални или международни съдилища, включително и ако бъде създаден специален Международен трибунал за руските престъпления в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?
Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?
Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия
Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия