НОВИНИ

Само пред БНТ говори пилотът на хеликоптера над "Градина"

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 03.07.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Медиите са черногледи много, всички. Има абсолютно всички разрешения. Ние сме професионалисти. Това ми е работата, но, за съжаление, не мога да ви давам информация, поради указания на инспекционните органи" – това каза пред БНТ Веселин Стоянов, пилот на хеликоптера, който кръжа над плаж "Градина" в събота сутрин.

Стоянов беше лаконичен, защото тече проверка.

"Нека да мине, да приключи, всичко е наред. Всички надлежни документи са налице. Полетът е законосъобразен", заяви той.

Организаторът на полета с хеликоптер над "Градина": Бяхме се погрижили за безопасността

Според първоначалната информация от Транспортното министерство не са спазени изискванията хеликоптерът да лети на минимум 300 метра над земята. За конкретния полет нямало издадено разрешение, въпреки че организаторите на проявата твърдят, че гражданската въздухоплавателна администрация са информирани.

"Понеже повечето хора, които са в бранша, се учудват, че министърът разбрал от медиите, а не от собствените си подчинени, това си е негова задача да изясни как стоят нещата в министерството. Там е ясно, че нещата в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" не са добре и то от години. Не случайно някой път и браншът отправяше въпроса за начина, по който се подбират хората, начина за тяхното кариерно развитие, така че има и там какво да се работи по въпроса", каза Димитър Ставрев, редактор в списание "Клуб авиация".

Три дни след нестандартния полет проверяваме отново на плаж "Градина" дали са почистени рекламните 100-доларови банкноти.

"Да имаше, като идвахме насам, намерихме, с лика на Тодор Живков.

-БНТ: Много ли са?

– Не, бяха две хартийки", казва Диляна Кюмурджиева.

"Не съм забелязала да има по плажа в момента, аз сега си направих доста дълга разходка. Предполагам, че се замърсява, аз че не съм видяла на плажа, не означава, че отзад няма да речем", каза Дима Бакалова.

"В рамките на деня се постарахме максимално да изчистим, защото не ни харесва да работим по този начин и се постарахме колкото се може по-бързо за ден-два вече плажът да се изчисти максимално", каза Йоана Станчева, спасител на плажа.

Очевидци на полета над плаж "Градина": Не сме си помисляли за безопасността

Организаторите ни изпратиха видео, за да покажат, че банкнотите са от биоразградима хартия, която бързо се разтваря във водата.

Махат шефа на "Гражданска въздухоплавателна администрация" заради полета над "Градина"

Заради хеликоптера, прелетял опасно ниско над къмпинг "Градина", министърът на транспорта отстрани от поста главния директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Арнаудов донесе втора титла за България от европейското по вдигане на тежести за юноши в Кишинев
Симеон Арнаудов донесе втора титла за България от европейското по вдигане на тежести за юноши в Кишинев
Как природата се справя с увеличената популация на комари?
Как природата се справя с увеличената популация на комари?