НОВИНИ

Варненски митничари задържаха голямо количество контрабандни стоки

bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Контрабандна стока за повече от 200 000 лева задържаха варненските митничари. Стоката остава затворена в контейнери в различни складове на Митница Варна, докато се потвърдят митническите нарушения и фактът, че част от стоката е брандирана без за това да има разрешение от фирмите производители.

26 766 недекларирани стоки са задържани на пристанище "Варна Запад". Контейнерът е пътувал от Китай през Гърция и пристига в България с кораб заедно с още много други такива контейнери. Митническите служители преценяват кои от тях да проверят. Опитът им помага да откриват нарушителите бързо.

"По метода анализ на риска се селектира контейнерът, оттам нататък оперативните служители го поемат за проверка и ако има констатации те се отразяват в съответните протоколи. В този контейнер е открито голямо количество стоки, които са внесени без знанието и разрешението на митническите органи – така наречената контрабанда. Част от тях носят наименования и графични изображения на известни марки", заяви Краснодар Найденов, началник отдел "Митническо разузнаване и разследване", ТД Митница Варна.

Първоначалната преценка дали в пратките има истинска маркова стока или менте е на експертите от митницата.

"Те могат да кажат дали една стока е фалшива, дали е произведена под юрисдикцията на маркопритежателя и когато те кажат да - тази стока е фалшива, се предприемат стъпки по нейното унищожаване", допълни Краснодар Найденов.

Задържаният във Варна контейнер съдържа множество пратки, но с един получател. В тях има обувки, дрехи и чанти, каски и тромби за автомобили, битова техника.

Част от стоката е брандирана, но марките са преценени като фалшиви. По наблюдения на митничарите това е често нарушение, защото логото винаги привлича клиенти. Според тях няма особена сезонност в контрабандата.

"Сега в летния сезон при плажните неща, но при другите неща – автоаксесоари, дрехи, обувки - целогодишно си ги наблюдаваме, не може да се каже, че има някакъв особен ръст в определени периоди на годината", каза още Краснодар Найденов и допълни, че на този етап спад няма.

Задържаната стока остава в митническите складове във Варна. По първоначална информация общата ѝ стойност е 205 324 лева.

Разследването по случая продължава. Ако нарушенията бъдат потвърдени, конфискуваната стока ще бъде унищожена.

Репортер: Светлана Ганчева

Снимки: ТД Митници Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът назначи Гълъб Донев за началник на кабинета си, а министри от служебния кабинет за съветници
Президентът назначи Гълъб Донев за началник на кабинета си, а министри от служебния кабинет за съветници
Карантината и изолацията при COVID-19 да отпаднат предвижда законопроект
Карантината и изолацията при COVID-19 да отпаднат предвижда законопроект