Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лили Иванова завещава наследството си на фондация, която да съхрани творчеството ѝ

bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 03.07.2023
8082
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Примата на българската естрада Лили Иванова създаде Фондация "Лили Иванова", чиято цел е "популяризиране достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво".

"Лили Иванова, която винаги е казвала, че принадлежи на своята публика, отдавна обмисля как да бъде съхранено и след нея огромното ѝ творчество, което е втъкано в културния код на няколко поколения българи", посочват от фондацията.

Цялото си наследство - духовно и материално певицата прехвърля на фондацията. В задълженията на Фондация "Лили Иванова" влиза "опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и др".

Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство.

"С този свой акт голямата Лили Иванова завещава на най-голямата си любов - публиката, цялото си богатство - творчеството и всички активи от него", посочват от фондацията.

Фондацията ще акцентира върху популяризирането и разпространението на творчеството на примата като неотменна част от българската културна съкровищница, включително и след нейната кончина, чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители.

"В дългогодишната си кариера Лили Иванова ни смайва непрекъснато с нейния несломим дух и непрекъснат стремеж да се движи само напред и нагоре, следвайки световни професионални стандарти. Затова в бъдещата си дейност Фондация "Лили Иванова" ще следва нейния път - ще организира всякакви събития и дейности от културен характер: концерти, инсталации, изложби; ще изготвя документални, рекламни или художествени филми; ще издава книги, сборници и всякакъв род литературни, печатни или потребителски продукти, представящи Лили Иванова пред обществеността като една велика жена-творец, превърнала се в икона.

Само така името на Лили Иванова ще живее в сърцата и на бъдещите поколения като пример на певчески и житейски феномен, отдаден на публиката и на музиката", посочват от фондацията.

Целта е и използването на всички съвременни дигитални форми песните на Лили Иванова, с текстове и мелодии на едни от най-великите поети и композитори в България, да продължат да звучат "на живо" и да покоряват почитатели в годините напред.

В последното десетилетие Лили Иванова работи със своя LI Orchestra, а аранжор на цялата ѝ програма, включваща както нови песни, така и хитове с нови, съвременни аранжименти, е Ангел Дюлгеров.

За да изпълни целите си Фондация "Лили Иванова" ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл привлече Сандро Тонали от Милан
Нюкасъл привлече Сандро Тонали от Милан
Започна испанското председателство на ЕС
Започна испанското председателство на ЕС