НОВИНИ

Журналистът Мохамед Халаф: Убийството на момчето във Франция е само повод за размириците

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 03.07.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Европа
Слушай новината

Протестите по всякакви поводи са част от политическата култура във Франция - как и защо обаче се стигна до такава ескалация на насилие. В студиото на "Светът и ние" по темата говори журналистът и анализатор Мохамед Халаф, който от известно време следи темата за връзките и настроенията сред френските малцинства с корен в Северна Африка.

78 души са задържани при размириците във Франция през изминалата нощ

БНТ: Според властите във Франция, протестиращите са предимно млади хора, дори непълнолетни, от малцинствата, организирани чрез социалните мрежи - кой и как се опитва да им влияе според вас?

Това не се случва за първи път във Франция, през 2005 години се случи нещо подобно. Разликата е в това, че тогава имаше социални искания, имаше мирен протест, нямаше досягане към държавните символи и собственост. Тук няма организация, това са тинейджъри между 13 и 17 години, използващи социалните медии, за да се организират. Те не уважават законите, може и да не ги знаят. Те са извън контрола на семейството си. Тук голяма част от тези, които извършват тези нападения и атаки са граждани от алжирски произход.

Преди 10 дни правителството във Франция реши да анулира споразумение с правителството в Алжир, което предоставя възможност на гражданите на Алжир да пътуват до Франция в търсене на работа. Там имат толкова привилегии, които не са дадени на граждани от други държави.

БНТ: Франция има традиционни връзки с държави като Алжир и Мароко, напоследък обаче Русия се опитва да засили влиянието си там - какво се случва?

Русия се опитва да засили присъствието си в Африка от известно време. Засега знаем, че има традиционни връзки между Алжир и Франция, даже пренебрегваме факта че президентът на Алжир трябваше да посети Франция преди да посети Русия. Той отмени това свое посещение, а вместо това отиде в Москва. В това посещение имаше големи нападки срещу Франция и Ес. В същото време бяха подписани споразумения, най-голямото от които е оръжейна сделка. Алжир ще получи най- съвременните руски самолети и технологии.

БНТ: Факт е, че в предградия като Нантер, от където е убитото момче, хората от малцинствата живеят в изолация, и с години не се интегрират добре във френското общество - защо и какво може да се направи?

Убийството на това момче, това беше претекст за предизвикването на хаос и безредици. Не трябва да се забрави, че има много пропуски от страна на Франция в интегрирането на тази част от населението. Тези граждани не искат да приемат ценностите на държавите, в които живеят, и не проявяват желание сами да се интегрират в обществото. Това, преди всичко, поставя въпроса за модела на етнически отношения между хората.

БНТ: В други европейски държави с подобни малцинства, мюсюлмани с корени от Северна Африка - има ли подобни проблеми и влияния там?

Тези събития и атаки преминаха и в други държави. Това доказва, че въпросът не е свързан само с убийството на детето, ами подсказва, че това е организирана операция. Европа се сблъсква с този проблем и той ще се задълбочава по- нататък. Това се случва на фона на множество социално етнически проблеми в Алжир. Там, преди около 2 години, постоянно имаше протести против правителството. То, от своя страна, иска да изнесе тези проблеми навън и да хвърли ситуацията от тяхната територия в тази на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид представя Килиан Мбапе до края на седмицата
Реал Мадрид представя Килиан Мбапе до края на седмицата
Тенисистите на България до 14 години ще играят за третото място на турнир от Европейската отборна купа
Тенисистите на България до 14 години ще играят за третото място на турнир от Европейската отборна купа