НОВИНИ

Контролните органи не откриха тирове и автобуси - нарушители на АМ "Тракия"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:14, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Отново тежки катастрофи по пътищата в страната и днес. Отново загина 18-годишно момче, шофьор на кола. Той се заби челно в друг автомобил на пътя Приморско - Китен и загина на място. Петима души са ранени при сблъсъка.

Километрична колона се образува и по магистрала "Тракия" след Траянови врата заради катастрофа между три коли и ТИР.

На този фон от "Пътна полиция" започнаха проверки на автобусите и товарните автомобили, акцията ще обхване цялата страна.

Тежкият инцидент между Китен и Приморско е станал преди обед. Според полицията 18-годишният шофьор, който рани петима души, сред които и дете, се е движел с несъобразена скорост.

Предприел е рисково изпреварване на колона и заради мокрия път колата поднася и се удря челно в насрещно движещ се автомобил.

"Главната причина най-вероятно е липсата на опит като водач на превозно средство предвид стажа му от малко повече от три месеца и вероятно е надценил възможностите като такъв", заяви старши инспектор Константин Вангелов, "Пътна полиция" - Бургас.

Заради катастрофата пътят остана затворен повече от четири часа. Верижна катастрофа с тир и три коли затрудни трафика и на магистрала "Тракия" край Пазарджик в посока Бургас. Седем души са били закарани в болница за преглед. В участъка има ремонт.

"За радост като по чудо се разминахме без жертви и без сериозно пострадали хора, но се създаде много сериозна тапа в района на автомагистрала "Тракия", защото се затрудни движението", допълни Мирослав Стоянов, "Пътна полиция" - Пазарджик.

Съвместни проверки на АМ "Тракия" (СНИМКИ)

Заради инцидента часове наред пътуващите останаха в тапа след мястото на инцидента. Колоната от автомобили беше над 15 километра.

За осигуряване на пътната безопасност полицията днес започна проверки на товарните автомобили и автобуси. Първата акция беше на магистрала "Тракия" край Пловдив.

"От началото на тази година от общо 337 катастрофи 37 са такива с участието на товарни автомобили и автобуси, което показва техният висок принос в тези тежки пътнотранспортни произшествия", коментира главен инспектор Йордан Милушев, началник на сектор "Пътна полиция" - Пловдив.

Шофьор от София, който превозваше деца, беше глобен и му бяха отнети десет контролни точки заради липса на предпазен колан. Той твърдеше, че го е махнал заради проверката.

В акцията участваха служители на няколко държавни агенции. Проверяваха се превозваните стоки и документи и се измерваше натоварването на осите на тировете камиони. Акцията на "Пътна полиция" ще обхване цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранката подкрепи, но не единодушно бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет
Тристранката подкрепи, но не единодушно бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет
Исус Кирилов спечели бронзов медал от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев
Исус Кирилов спечели бронзов медал от европейското по вдигане на тежести за юноши и девойки в Кишинев