НОВИНИ

Как се организират размириците във Франция?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:02, 03.07.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

24-годишен френски пожарникар е загинал при борба с огъня, обхванал няколко автомобила в подземен паркинг в парижкото предградие Сен Дени. Обстоятелствата се разследват, но засега няма пряка връзка с размириците, обхванали Франция след смъртта на младеж, убит от полицай при пътна проверка на автомобил.

След пет дни бурни протести гневът започва да отминава след множество призиви за спиране на насилието. Френски кметове организираха контрапротести срещу вандалството и проявите на мародерство.

Президентът Еманюел Макрон се среща утре с кметовете на 220 общини, засегнати от вандалските прояви. Градоначалниците в цялата страна днес излязоха на улицата.

Асоциацията на френските кметове изрази решимост да не допуснат страната да изпадне в хаос, но не подмина и проблемите, довели до бунтовете. От години кметовете бият тревога за упадъка на френското общество, се казва в прессъобщение на Асоциацията.

78 души са задържани при размириците във Франция през изминалата нощ

Споменава се и нападението с подпален автомобил и фойерверки срещу дома на кмет в парижко предградие. Инцидентът от почивните дни, при който съпругата и децата на кмета се спасяваха с бягство, се разглежда като опит за убийство. Кметът на Нантер - родното място на 17-годишния Наел, посочи, че причините за насилието не трябва да се пренебрегват.

"Ще продължим всеки ден да работим за възможността нашият град, нашите квартали, жителите и най-вече младите хора да имат качествени обществени услуги, от които се нуждаят. Ще продължим да поставяме искания към държавата и правителството, за да се направи необходимото тук, на място. Ще продължим да работим за повече равенство и социална справедливост", заяви Патрик Жари, кмет на Нантер.

Журналистът Мохамед Халаф: Убийството на момчето във Франция е само повод за размириците

Над 150 ареста са извършени в шестата нощ на социални бунтове във Франция при повече от 700 денонощие по-рано. Опожарени са 297 коли при 1900 в пика на насилието в четвъртък. Тогава бяха атакувани и повредени 500 сгради, а снощи 34.

"Мисля, че вече можем да констатираме възстановяване на обществения ред. Нещата обаче не са приключили. Полицията и жандармерията, по искане на президента, остават изключително мобилизирани през следващите нощи", допълни Жерал Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Протестите са били много по-координирани и методични благодарение на новите технологии, отчитат силите на реда. Социалните мрежи WhatsApp и Telegram позволяват шифрована комуникация за избягване на следенето. Благодарение на геолокацията демонстрантите се прегрупират значително по-бързо.

Приложението Snapchat например има карта, на която се виждат райони, където са постнати множество сюжети. Акаунт имат 81% от френските младежи на възраст от 8 до 19 години.

Забелязва се, че размирниците се разпръсват толкова бързо, колкото и се събират. Силите на реда попадат и на капани със солидни барикади.

Семейството на убития Наел е против използването на трагедията като оправдание за насилие, но настоява за промени в закона за използване на смъртоносна сила при пътни проверки. Бабата на Наел изрази болката си от интернет страницата в подкрепа на семейството на стрелялия полицай, където вече има събрани дарения от един милион евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за взимане на шофьорска книжка - вижте какво се променя
Нови правила за взимане на шофьорска книжка - вижте какво се променя
Симеон Арнаудов донесе втора титла за България от европейското по вдигане на тежести за юноши в Кишинев
Симеон Арнаудов донесе втора титла за България от европейското по вдигане на тежести за юноши в Кишинев